Ереван, 19.Ноябрь.2025,
00
:
00
ВАЖНО


12 խոհարարական սխալներ, որոնք կարող են փչացնել մեր ուտեստները

ЛАЙФ

Հաստատ եղած կլինեն դեպքեր, երբ դուք որոշել եք հիասքանչ ընթրիք պատրաստել, հետևել եք բոլոր ցուցումներին, ճիշտ չափաբաժիններ եք լցրել՝ ինչպես գրված է բաղադրատոմսում, սակայն արդյունքը ակնկալածից շատ տարբեր է ստացվել: Այսպիսով, ի՞նչն է պատճառը, որ մեզ մոտ չի ստացվում:

Այսօր մենք ձեզկներկայացնենք ամենագլխավոր խոհարարական սխալները, որոնք փչացնում են մեր սիրելի ուտեստների համը:

  1. Թավան ծանրաբեռնելը

Եթե ցանկանում եք, որ միսը լավ կարմրի և խրթխրթան լինի, ուրեմն դրան պետք է շատ ազատ տարածք տալ թավայի մեջ: Թավան շատ ծանրաբեռնելով՝ միսը տապակվելու փոխարեն կեփվի:

  1. Միսը չկպչող թավայի մեջ տապակելը

Մսի վատ տապակվելու ևս մեկ պատճառն էլ այն է, որ մենք այն տապակում ենք չկպչող թավայի մեջ: Չկպչող թավաները ընդհանրապես ավելի քիչ են տաքանում, ուստի դրանք ավելի հարմար են ձվածեղի համար: Իսկ մսի դեպքում ավելի հարմար են սովորական թավաները:

  1. Մակարոնեղենի ջրի մեջ աղ չլցնելը

Իդեալական մակարոնեղեն պատրաստելու գլխավոր կանոնը դրա ջրի մեջ աղ ցանելն է: Աղի պակասի պատճառով մակարոնեղենը կորցնում է իր համը: Եթե վստահ չեք, թե ինչքան աղ ավելացնել, ուրեմն ձեզ մի խորհուրդ՝ 300 գրամ մակարոնեղենին հասնում է 1 ճաշի գդալ աղ:

  1. Ձիթապտղի յուղով տապակելը

Բարձր ջերմաստիճանում ձիթապտղի յուղը կորցնում է իր բոլոր օգտակար հատկությունները և սկսում է այրվել, ինչը կարող է ամբողջովին փչացնել ձեր ուտեստը: Ուստի ավելի լավ է ձիթապտղի յուղն օգտագործել աղցանների համար, իսկ արևածաղկի ձեթը՝ տապակելու համար:

  1. Չոր բաղադրիչները բաժակով չափելը

Մեզնից շատերը խմորի համար բաղադրիչների քանակը չափում են սովորական բաժակով՝ առանց ուշադրություն դարձնելու այն փաստին, որ այն տարբեր ծավալներ է պարունակում չոր և հեղուկ նյութերի համար: Հիշե՛ք՝ թխելու համար պետք է իմանալ ճշգրիտ չափերը: Ուստի՝ եթե անգիր չեք հիշում բոլոր չափերը, ուրեմն օգտագործեք հատուկ չափի ցուցիչներով բաժակ:

  1. Թավան եփելուց առաջ քիչ տաքացնելը

Շեֆ-խոհարարներն ասում են. «Եթե կարծում եք, որ ձեր թավան արդեն բավական տաք է, ուրեմն սպասեք ևս 1-2 րոպե և հետո միայն շարունակեք եփելը:» Խրթխրթան և համեղ ուտեստներ պատրաստելու համար ձեզ անպայման անհրաժեշտ է նախապես լավ տաքացված թավա:

  1. Սխտորը չափից շատ տապակելը

    Շատ բաղադրատոմսերում նշվում է, որ սխտորը պետք է ավելացվի պատրաստման պրոցեսի վերջում և նույնիսկ պետք է հանվի ուտեստը պատրաստելուց 2-3 րոպե հետո: Սխտորը շատ ավելի քիչ ջուր է պարունակում, քան բանջարեղենները և այն ավելի արագ է այրվում: Սխտորը, թավայի մեջ երկար մնալով, կարող է ուտեստին տհաճ համ հաղորդել:

  2. Սառած միսը տաք թավայի մեջ դնելով

Միսը պատրաստելուց առաջ պետք է այն մի քանի ժամ պահել սենյակային ջերմաստիճանի տակ: Հալեցված միսն ավելի լավ և հավասար է տապակվելու, իսկ սառածը, ընդհակառակը, կարող է լավ և պատրաստի տեսք ունենալ, սակայն այն իրականում հում կարող է լինել: Նույն կանոնը վերաբերում է նաև սառած միսը եփելուն:

  1. Միսը պատրաստելուց հետո անմիջապես ուտելը

Նույնիսկ եթե դուք չեք դիմանում և ցանկանում եք միանգամից ըմբոշխնել ձեր պատրաստած ուտեստը, ավելի լավ կլինի մի փոքր սպասել: Մի քանի րոպե սպասելով՝ դուք կզգաք, որ ձեր պատրաստած ուտեստը շատ ավելի հաճելի համ ունի:

  1. Բոլոր մթերքները սառնարանում պահելը

    Բոլոր մթերքները սառնարանում պահելը այդքան էլ լավ միտք չէ: Լոլիկը, սոխը, սխտորը, կարտոֆիլը, ձուն և տարբեր տրոպիկական մրգերը, օրինակ՝ կիվին կամ մանգոն շատ ավելի լավ համ ունեն, երբ սառնարանում չեն պահվում: Սառնարանում պահվելով՝ այս մթերքները կորցնում են իրենց թարմությունը և շուտ են փչանում:

  2. Միսն անընդհատ թավայի մեջ շրջելը

    Պարտադիր չէ պատրաստելու ընթացքում անընդհատ միսը շրջել: Արդյունքում միսը կարող է շատ չոր ստացվել և տհաճ տեսք ունենալ: Ուղղակի որոշ ժամանակ թողեք միսն այնպես, ինչպես կա և հաճախ մի՛ շրջեք:

  3. Ձուն չափից շատ եփելը

    Երբևէ նկատե՞լ եք եփած ձվի սպիտակուցի մեջ մոխրագույն նյութը: Իրականում դա ոչ մի կապ չունի ձվի որակի հետ: Ամենայն հավանականությամբ դուք ուղղակի փաչից շատ եք եփել ձուն: Ճիշտ գույնը և պնդությունը ստանալու համար, ձուն հեռացրեք հենց այն ժամանակ, երբ այն սկսում է եռալ և ապա այն 10 րոպե տաք ջրի մեջ պահեք: Այսպես ձվի սպիտակուց ու դեղնուցը իրենց ճիշտ գույնը կստանան:

 

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը:

 

Юрий Киракосян стал призером чемпионата России по каратеСамвел Карапетян из изолятора СНБ: Через несколько месяцев мы будем праздновать победу справедливостиФинская «дочка» «Лукойла» закроет все свои АЗС в странеВодители грузовиков из РА ожидают восстановления 180-дневного срока пребывания в РоссииГарвард проведёт расследование связей экс-министра финансов США с Джеффри ЭпштейномПосол Армении в США обсудил возможное расширение сотрудничества между армянским и американским бизнесамиЦИК: Пересчет голосов в Вагаршапате не отразился на результатах голосованияБернар Арно в Шанхае: глава LVMH покупает китайские бренды, пока иностранные люксовые марки теряют спросТрамп пригласил на ужин в честь принца Саудовской Аравии Криштиану Роналду и Илона МаскаПольша задействовала авиацию в связи с ударами России по территории УкраиныПодведены итоги 20-й ежегодной Международной олимпиады по микроэлектроникеКарты VISA DIGITAL Юнибанка стали бесплатнымиIdram удостоен премии «Beyond Payment Awards» от авторитетной Ant International«Это не нейтралитет, это лицемерие»: Ваге Акопян - Европейскому Союзу: «Паст»«Серия» пашиняновской войны против Церкви: «Паст»STEM Acceleration Award 2025 состоялся при поддержке IdramА к Вагаршаку Арутюняну у правоохранительных органов нет вопросов? «Паст»Воскресные «уроки»: что подсказывают выборы Вагаршапата? «Паст»Нарек Карапетян: Для развития страны собственник должен быть уверен, что его инвестиции защищеныВ Грузии упразднят Антикоррупционное бюро, созданное по рекомендации ЕСДревние «бренды» Рима: что означают загадочные символы на роскошных диатретахНеожиданные открытия: как процветание и война влияли на расположение гробниц в КитаеВ Кечуте будет вырабатываться солнечная энергия благодаря сотрудничеству Ucom и Sunchild Трамп поддержал законопроект о вторичных санкциях против РоссииАрмавире семьи вынужденных переселенцев из Арцаха получили гуманитарную помощьЦИК подвела итоги голосования по всем 47 избирательным участкам: «Гражданский договор» лидируетСлучай на избирательном участке 14\43. Избиратель протягивает руку и берет только бюллетень №7Сигнал от доверенного лица «Всеармянского фронта» Р. СтепанянаЭто ли «мир», который пришел «широкими шагами»? «Паст»Кто имеет право говорить от имени народа? «Паст»Как сыновья Микаэла Арутюняна «заказали» евроамериканские санкции: «Паст»Народ стоит перед выбором: Церковь или власть? «Паст»Роберт Амстердам: Решение суда о жалобе адвокатов Самвела Карапетяна было предсказуемоIdram объявляет о сотрудничестве с WeChat PayГенпрокуратура Армении пояснила, почему разыскиваемый РФ Рубен Татулян не заключен под стражуЧалабян: «Аякве» не связан ни с одной политической силой или кандидатом на предстоящих выборах в Вагаршапате«Идеальное зимнее путешествие»: известное СМИ об отдыхе в АрменииВ Китае обнаружили крупнейшее месторождение золотаИБПП Армении уверяет: Завезенное из Азербайджана казахстанское зерно пригодно для употребления в пищу Польша планирует открыть два закрытых ранее КПП на границе с Белоруссией 17 ноябряПашинян: Армения выразила готовность хоть сегодня обеспечить транзит грузовых автомобилей из Турции в АзербайджанРоссийские войска атаковали Киев ракетами и дронами: один человек погиб, более 20 пострадалиСША включили рак, ожирение и диабет в список причин для отказа в визе«Сила одного драма» — главный спонсор национального хакатона AI4Biodiversity: AI Solutions for NatureМероприятие в формате Speed-Mentoring придало новый импульс “зелёным” инновациям программы Ucom FellowshipОборот Ozon-а в Армении вырос более чем в полтора раза: «Паст»Власть, находящаяся в тревожности, потерявшая сон: «Паст»Аршак Карапетян предупреждает всех: «Паст»«ГД не имеет права претендовать на управление духовной столицей нации»: «Паст»Вагаршапат решит, останется ли Церковь под ударом? «Паст»