Երևան, 19.Նոյեմբեր.2025,
00
:
00
ՀՐԱՏԱՊ


12 խոհարարական սխալներ, որոնք կարող են փչացնել մեր ուտեստները

ԼԱՅՖ

Հաստատ եղած կլինեն դեպքեր, երբ դուք որոշել եք հիասքանչ ընթրիք պատրաստել, հետևել եք բոլոր ցուցումներին, ճիշտ չափաբաժիններ եք լցրել՝ ինչպես գրված է բաղադրատոմսում, սակայն արդյունքը ակնկալածից շատ տարբեր է ստացվել: Այսպիսով, ի՞նչն է պատճառը, որ մեզ մոտ չի ստացվում:

Այսօր մենք ձեզկներկայացնենք ամենագլխավոր խոհարարական սխալները, որոնք փչացնում են մեր սիրելի ուտեստների համը:

  1. Թավան ծանրաբեռնելը

Եթե ցանկանում եք, որ միսը լավ կարմրի և խրթխրթան լինի, ուրեմն դրան պետք է շատ ազատ տարածք տալ թավայի մեջ: Թավան շատ ծանրաբեռնելով՝ միսը տապակվելու փոխարեն կեփվի:

  1. Միսը չկպչող թավայի մեջ տապակելը

Մսի վատ տապակվելու ևս մեկ պատճառն էլ այն է, որ մենք այն տապակում ենք չկպչող թավայի մեջ: Չկպչող թավաները ընդհանրապես ավելի քիչ են տաքանում, ուստի դրանք ավելի հարմար են ձվածեղի համար: Իսկ մսի դեպքում ավելի հարմար են սովորական թավաները:

  1. Մակարոնեղենի ջրի մեջ աղ չլցնելը

Իդեալական մակարոնեղեն պատրաստելու գլխավոր կանոնը դրա ջրի մեջ աղ ցանելն է: Աղի պակասի պատճառով մակարոնեղենը կորցնում է իր համը: Եթե վստահ չեք, թե ինչքան աղ ավելացնել, ուրեմն ձեզ մի խորհուրդ՝ 300 գրամ մակարոնեղենին հասնում է 1 ճաշի գդալ աղ:

  1. Ձիթապտղի յուղով տապակելը

Բարձր ջերմաստիճանում ձիթապտղի յուղը կորցնում է իր բոլոր օգտակար հատկությունները և սկսում է այրվել, ինչը կարող է ամբողջովին փչացնել ձեր ուտեստը: Ուստի ավելի լավ է ձիթապտղի յուղն օգտագործել աղցանների համար, իսկ արևածաղկի ձեթը՝ տապակելու համար:

  1. Չոր բաղադրիչները բաժակով չափելը

Մեզնից շատերը խմորի համար բաղադրիչների քանակը չափում են սովորական բաժակով՝ առանց ուշադրություն դարձնելու այն փաստին, որ այն տարբեր ծավալներ է պարունակում չոր և հեղուկ նյութերի համար: Հիշե՛ք՝ թխելու համար պետք է իմանալ ճշգրիտ չափերը: Ուստի՝ եթե անգիր չեք հիշում բոլոր չափերը, ուրեմն օգտագործեք հատուկ չափի ցուցիչներով բաժակ:

  1. Թավան եփելուց առաջ քիչ տաքացնելը

Շեֆ-խոհարարներն ասում են. «Եթե կարծում եք, որ ձեր թավան արդեն բավական տաք է, ուրեմն սպասեք ևս 1-2 րոպե և հետո միայն շարունակեք եփելը:» Խրթխրթան և համեղ ուտեստներ պատրաստելու համար ձեզ անպայման անհրաժեշտ է նախապես լավ տաքացված թավա:

  1. Սխտորը չափից շատ տապակելը

    Շատ բաղադրատոմսերում նշվում է, որ սխտորը պետք է ավելացվի պատրաստման պրոցեսի վերջում և նույնիսկ պետք է հանվի ուտեստը պատրաստելուց 2-3 րոպե հետո: Սխտորը շատ ավելի քիչ ջուր է պարունակում, քան բանջարեղենները և այն ավելի արագ է այրվում: Սխտորը, թավայի մեջ երկար մնալով, կարող է ուտեստին տհաճ համ հաղորդել:

  2. Սառած միսը տաք թավայի մեջ դնելով

Միսը պատրաստելուց առաջ պետք է այն մի քանի ժամ պահել սենյակային ջերմաստիճանի տակ: Հալեցված միսն ավելի լավ և հավասար է տապակվելու, իսկ սառածը, ընդհակառակը, կարող է լավ և պատրաստի տեսք ունենալ, սակայն այն իրականում հում կարող է լինել: Նույն կանոնը վերաբերում է նաև սառած միսը եփելուն:

  1. Միսը պատրաստելուց հետո անմիջապես ուտելը

Նույնիսկ եթե դուք չեք դիմանում և ցանկանում եք միանգամից ըմբոշխնել ձեր պատրաստած ուտեստը, ավելի լավ կլինի մի փոքր սպասել: Մի քանի րոպե սպասելով՝ դուք կզգաք, որ ձեր պատրաստած ուտեստը շատ ավելի հաճելի համ ունի:

  1. Բոլոր մթերքները սառնարանում պահելը

    Բոլոր մթերքները սառնարանում պահելը այդքան էլ լավ միտք չէ: Լոլիկը, սոխը, սխտորը, կարտոֆիլը, ձուն և տարբեր տրոպիկական մրգերը, օրինակ՝ կիվին կամ մանգոն շատ ավելի լավ համ ունեն, երբ սառնարանում չեն պահվում: Սառնարանում պահվելով՝ այս մթերքները կորցնում են իրենց թարմությունը և շուտ են փչանում:

  2. Միսն անընդհատ թավայի մեջ շրջելը

    Պարտադիր չէ պատրաստելու ընթացքում անընդհատ միսը շրջել: Արդյունքում միսը կարող է շատ չոր ստացվել և տհաճ տեսք ունենալ: Ուղղակի որոշ ժամանակ թողեք միսն այնպես, ինչպես կա և հաճախ մի՛ շրջեք:

  3. Ձուն չափից շատ եփելը

    Երբևէ նկատե՞լ եք եփած ձվի սպիտակուցի մեջ մոխրագույն նյութը: Իրականում դա ոչ մի կապ չունի ձվի որակի հետ: Ամենայն հավանականությամբ դուք ուղղակի փաչից շատ եք եփել ձուն: Ճիշտ գույնը և պնդությունը ստանալու համար, ձուն հեռացրեք հենց այն ժամանակ, երբ այն սկսում է եռալ և ապա այն 10 րոպե տաք ջրի մեջ պահեք: Այսպես ձվի սպիտակուց ու դեղնուցը իրենց ճիշտ գույնը կստանան:

 

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը:

 

Անկարայում ընթանում է Զելենսկու և Էրդողանի հանդիպումը Ձերբակալվել է Վանաձորի համայնքապետարանի եկամուտների հավաքագրման և գույքի կառավարման բաժնի պետը Երկու լեգենդ․ Սպիտակ տունը հրապարակել է Դոնալդ Թրամփի և Կրիշտիանու Ռոնալդուի հանդիպումից կադրեր (տեսանյութ) Կաթնամթերք արտադրող 3 կազմակերպությունից 2-ում արձանագրվել են խախտումներ Հուկերը նախանձում է, որովհետև ես ամեն ինչ ունեմ, իսկ նա՝ ոչինչ․ Ծառուկյան Ազատանում 36-ամյա վարորդը «Mercedes»-ով դուրս է եկել երթևեկելի գոտուց և կողաշրջված հայտնվել դաշտում․ կա վիրավոր «Հաջողությունից» պարտություն. ինչպես «ղազախական տրանզիտը» փլուզեց իշխանության նարատիվներըԽոշոր վթար՝ Զովունիում, բախվել են «Toyota»-ներ ու «Tesla», 3 վիրավոր կա Արմեն Գրիգորյանն այցելել է Նիկոսիայում գտնվող Սուրբ Աստվածածին տաճար և «Նարեկ» հայկական վարժարան Թուրքիան և ԱՄԷ-ն պաշտպանական ոլորտում մի շարք համաձայնագրեր են ստորագրել Բաքվի բանտում պահվող Վիգեն Էուլջեքչյանի վիճակը կտրուկ վատացել է․ ի՞նչ է եղել Ադրբեջանը հետաքրքրված է «Թրամփի ուղու» վրա աշխատանքների արագացմամբ․ Բայրամով Սյունիքի մարզի պարեկները ապօրինի ծառահատման դեպք են բացահայտել Ընտրատարածքային ընտրական հանձնաժողովների կազմերում առաջացել են թափուր տեղեր Մհեր Գրիգորյանը մասնակցել է ԵՏՀ խորհրդի նիստին Պետությունը գումար չի տրամադրում, որ սնունդը փորձաքննության ենթարկվի․ Նաիրի ՍարգսյանՀինգ տարի առանց գեներալի. Մանվել Գրիգորյանի մահվան տարելիցն է Գյումրիում կասեցվել է հանրային սննդի օբյեկտի արտադրական գործունեություն Սամվել Կարապետյանի ուղերձը ԱԱԾ մեկուսարանիցՈչ Գյումրին էր Ռիո դե Ժանեյրոյի կառնավալ, ոչ էլ Վաղարշապատն էր աղետ. Արմեն Աշոտյան Սյունիքի մարզի պարեկներն ապօրինի ծառահատման դեպք են բացահայտել Քաղաքագետը խոսել է Մինդիչին ներկայացված մեղադրանքներում հիշատակվող Զելենսկու հնարավոր ապագայի մասին Կառավարությունը գումար է հատկացրել Գուժ Մանուկյանի մահարձանի համար Սպիտակ մազերը կարող են լինել առողջ բջիջների նշան11-ամյա տղան ընկել է առևտրի կենտրոնի երկրորդ հարկից․ (լուսանկար, տեսանյութ)Խոշոր վարկային նախագծի շրջանակում ԶՊՄԿ-ն կկարողանա բարելավել իր արտադրության կառավարման արդյունավետությունը․ Տիգրան Սարգսյան Կարճատև մառախուղ․ ինչ եղանակ է սպասվում Մեր կոդը մեր միջից հանում են և ասում` ապրե´ք. Մենուա ՍողոմոնյանՊետք է պատրաստ լինել պաշտպանելու ընտրությունների արդյունքները. Ավետիք ՔերոբյանՀարավային Կորեայում բացվել է երկրի ամենախոշոր ջրային արևային էլեկտրակայանը Հաստատվել է նույնականացման քարտի նոր արտաքին տեսքը Ադրբեջանն ու Թուրքիան շարունակելու են ճնշել Հայաստանին. Արմեն ՄանվելյանԹանկարժեք մետաղների գները՝ այսօրվա դրությամբԱմերիկյան «Ժողովրդավարության Ազգային Հիմնադրամը» 50.000֊ 500.000 դոլարի, ընդհանուր՝ 3 860 000 դոլարի դրամաշնորհ է հատկացրել հայաստանյան ՀԿ֊ներին. Կ. Պողոսյան Հանցագործությունների թիվը Հայաստանում օրեցօր աճում է՝ հասնելով վտանգավոր չափերի․Նաիրի Սարգսյան Հայրը երեխայի մորը պարբերաբար ծեծել է, դրա պատճառով անչափահաս որդին փորձել է uպանել հորը․ մանրամասներԱնվտանգությունը կարող է ապահովվել միայն ոչ քաղաքական մենաշնորհի պայմաններում. Մելքումյան Չքաղաքականացնել ընտրությունները․ սա հին հանրապետական մեթոդաբանություն է․ Էդմոն ՄարուքյանՕհանավանի նորահայտ ժայռափոր համալիրում պեղումների ընթացքում բացվել է հնձանի հատվածը՝ ժայռափոր հորերով ու ակոսներով Հայկական ներուժն՝ Իսպանիայում․ Արման Մայիլյանը՝ «Հայկական գաղթօջախներ» հաղորդման հյուր Ընտրություն՝ Հայաստանում ապրելու հնարավորության մասին. Վահե Հովհաննիսյան Ֆասթ Բանկը թողարկել է Visa Business Platinum ԱկնՔարտ Նուբարաշենի աղբավայրում քաղաքացու դի է հայտնաբերվել Օկnւպացված Արցախում մզկիթները ևս nչնչացվում են. Արցախի մշակութային ժառանգության օմբուդսմեն FrancoFest. ֆրանսիական ժամանակակից գրականությունը՝ հայերենով COVID-19-ով վարակվելուց հետո փոխվում է արյանդ կազմըԳավառում «Ford Transit»-ը կողաշրջվել է և հայտնվել ճանապարհի երթևեկելի գոտում Ռшզմական բյուջեի աճի մասին խոսող իշխանությունը թվային առումով չի ներկայացնում, թե ԶՈՒ-ն քանի միլիարդի կորուստ է ունեցել 44-օրյայի և ՀՀ-ի դեմ 2022 թվականի ագրեuիայի հետևանքով. Տիգրան Աբրահամյան Կարևորագույն հարցերը թողած` ղազախական ցորենն են քննարկում. Հրայր ԿամենդատյանՎիտամին D-ի անբավարարության հիմնական նշանները