Yerevan, 19.November.2025,
00
:
00
BREAKING


12 խոհարարական սխալներ, որոնք կարող են փչացնել մեր ուտեստները

LIFE

Հաստատ եղած կլինեն դեպքեր, երբ դուք որոշել եք հիասքանչ ընթրիք պատրաստել, հետևել եք բոլոր ցուցումներին, ճիշտ չափաբաժիններ եք լցրել՝ ինչպես գրված է բաղադրատոմսում, սակայն արդյունքը ակնկալածից շատ տարբեր է ստացվել: Այսպիսով, ի՞նչն է պատճառը, որ մեզ մոտ չի ստացվում:

Այսօր մենք ձեզկներկայացնենք ամենագլխավոր խոհարարական սխալները, որոնք փչացնում են մեր սիրելի ուտեստների համը:

  1. Թավան ծանրաբեռնելը

Եթե ցանկանում եք, որ միսը լավ կարմրի և խրթխրթան լինի, ուրեմն դրան պետք է շատ ազատ տարածք տալ թավայի մեջ: Թավան շատ ծանրաբեռնելով՝ միսը տապակվելու փոխարեն կեփվի:

  1. Միսը չկպչող թավայի մեջ տապակելը

Մսի վատ տապակվելու ևս մեկ պատճառն էլ այն է, որ մենք այն տապակում ենք չկպչող թավայի մեջ: Չկպչող թավաները ընդհանրապես ավելի քիչ են տաքանում, ուստի դրանք ավելի հարմար են ձվածեղի համար: Իսկ մսի դեպքում ավելի հարմար են սովորական թավաները:

  1. Մակարոնեղենի ջրի մեջ աղ չլցնելը

Իդեալական մակարոնեղեն պատրաստելու գլխավոր կանոնը դրա ջրի մեջ աղ ցանելն է: Աղի պակասի պատճառով մակարոնեղենը կորցնում է իր համը: Եթե վստահ չեք, թե ինչքան աղ ավելացնել, ուրեմն ձեզ մի խորհուրդ՝ 300 գրամ մակարոնեղենին հասնում է 1 ճաշի գդալ աղ:

  1. Ձիթապտղի յուղով տապակելը

Բարձր ջերմաստիճանում ձիթապտղի յուղը կորցնում է իր բոլոր օգտակար հատկությունները և սկսում է այրվել, ինչը կարող է ամբողջովին փչացնել ձեր ուտեստը: Ուստի ավելի լավ է ձիթապտղի յուղն օգտագործել աղցանների համար, իսկ արևածաղկի ձեթը՝ տապակելու համար:

  1. Չոր բաղադրիչները բաժակով չափելը

Մեզնից շատերը խմորի համար բաղադրիչների քանակը չափում են սովորական բաժակով՝ առանց ուշադրություն դարձնելու այն փաստին, որ այն տարբեր ծավալներ է պարունակում չոր և հեղուկ նյութերի համար: Հիշե՛ք՝ թխելու համար պետք է իմանալ ճշգրիտ չափերը: Ուստի՝ եթե անգիր չեք հիշում բոլոր չափերը, ուրեմն օգտագործեք հատուկ չափի ցուցիչներով բաժակ:

  1. Թավան եփելուց առաջ քիչ տաքացնելը

Շեֆ-խոհարարներն ասում են. «Եթե կարծում եք, որ ձեր թավան արդեն բավական տաք է, ուրեմն սպասեք ևս 1-2 րոպե և հետո միայն շարունակեք եփելը:» Խրթխրթան և համեղ ուտեստներ պատրաստելու համար ձեզ անպայման անհրաժեշտ է նախապես լավ տաքացված թավա:

  1. Սխտորը չափից շատ տապակելը

    Շատ բաղադրատոմսերում նշվում է, որ սխտորը պետք է ավելացվի պատրաստման պրոցեսի վերջում և նույնիսկ պետք է հանվի ուտեստը պատրաստելուց 2-3 րոպե հետո: Սխտորը շատ ավելի քիչ ջուր է պարունակում, քան բանջարեղենները և այն ավելի արագ է այրվում: Սխտորը, թավայի մեջ երկար մնալով, կարող է ուտեստին տհաճ համ հաղորդել:

  2. Սառած միսը տաք թավայի մեջ դնելով

Միսը պատրաստելուց առաջ պետք է այն մի քանի ժամ պահել սենյակային ջերմաստիճանի տակ: Հալեցված միսն ավելի լավ և հավասար է տապակվելու, իսկ սառածը, ընդհակառակը, կարող է լավ և պատրաստի տեսք ունենալ, սակայն այն իրականում հում կարող է լինել: Նույն կանոնը վերաբերում է նաև սառած միսը եփելուն:

  1. Միսը պատրաստելուց հետո անմիջապես ուտելը

Նույնիսկ եթե դուք չեք դիմանում և ցանկանում եք միանգամից ըմբոշխնել ձեր պատրաստած ուտեստը, ավելի լավ կլինի մի փոքր սպասել: Մի քանի րոպե սպասելով՝ դուք կզգաք, որ ձեր պատրաստած ուտեստը շատ ավելի հաճելի համ ունի:

  1. Բոլոր մթերքները սառնարանում պահելը

    Բոլոր մթերքները սառնարանում պահելը այդքան էլ լավ միտք չէ: Լոլիկը, սոխը, սխտորը, կարտոֆիլը, ձուն և տարբեր տրոպիկական մրգերը, օրինակ՝ կիվին կամ մանգոն շատ ավելի լավ համ ունեն, երբ սառնարանում չեն պահվում: Սառնարանում պահվելով՝ այս մթերքները կորցնում են իրենց թարմությունը և շուտ են փչանում:

  2. Միսն անընդհատ թավայի մեջ շրջելը

    Պարտադիր չէ պատրաստելու ընթացքում անընդհատ միսը շրջել: Արդյունքում միսը կարող է շատ չոր ստացվել և տհաճ տեսք ունենալ: Ուղղակի որոշ ժամանակ թողեք միսն այնպես, ինչպես կա և հաճախ մի՛ շրջեք:

  3. Ձուն չափից շատ եփելը

    Երբևէ նկատե՞լ եք եփած ձվի սպիտակուցի մեջ մոխրագույն նյութը: Իրականում դա ոչ մի կապ չունի ձվի որակի հետ: Ամենայն հավանականությամբ դուք ուղղակի փաչից շատ եք եփել ձուն: Ճիշտ գույնը և պնդությունը ստանալու համար, ձուն հեռացրեք հենց այն ժամանակ, երբ այն սկսում է եռալ և ապա այն 10 րոպե տաք ջրի մեջ պահեք: Այսպես ձվի սպիտակուց ու դեղնուցը իրենց ճիշտ գույնը կստանան:

 

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը:

 

“Armenian potential in Spain: Arman Mayilyan as a guest on the ‘Armenian Diaspora Communities’ program.” Final Results of the 20th Annual International Microelectronics Olympiad AnnouncedUnibank's VISA DIGITAL cards are now free Arca National Payment System, Bank of Georgia and Ameriabank Signed a Memorandum of UnderstandingIdram has been awarded the prestigious “Beyond Payments Awards” by Ant InternationalSTEM Acceleration Award 2025 Held with Idram’s SupportSolar Power is Generated in Kechut Community Through the Efforts of Ucom and SunChild Idram Announces Partnership with WeChat PayAraratBank: Transfer Your Mortgage Loan and Repay It on Attractive Terms: JOIN US“The Power of One Dram” as the Main Supporter of the National Hackathon AI4Biodiversity: AI Solutions for NatureSpeed-Mentoring Event Accelerates Green Innovations within the Ucom Fellowship Program Ucom Supports the Development of High-Tech Education in Armenia Dalan Technopark announces its first bond issuance. Placement Partner is Cube InvestIdram Junior Participants Receive Prizes: The First Junius Financial Literacy Competition ConcludesLusine Yeghiazaryan joins the Board of Trustees of the Music for the Future Foundation5,312,038 AMD for “Symphonic Forest”: the November beneficiary is AI4Biodiversity: AI Solutions for Nature, a national hackathonUcom’s Green Initiative Reaches Urtsadzor AraratBank Honoured with STP Award by Commerzbank AG Compelling Business Loan Offer from AraratBank: JOIN US AraratBank – Title Sponsor of Urartu Football Club The interview of Mher Abrahamyan, Chairman of the Board of IDBank, to Khaleej TimesAmeriabank’s Corporate Loan Portfolio Surpasses AMD 1 Trillion Arman Vardanyan, the leader of the «Unity» movement, participated in an event dedicated to Armenia’s Independence Day, held at the Cathedral of Monaco (video, photos) AraratBank and Théâtron Festival Bring Smiles to Little OnesOpportunities and Prospects for Cooperation Between Business and the Banking System in Syunik Region – IDBankThe Largest 5G Coverage in Armenia: Ucom’s Network Now Reaches More Than 94% of the Population "You Choose the Destination": New Promotion for AraratBank Mastercard World Travel CardholdersYoung Musician from the “Born in Artsakh” Program, Arsen Safaryan, Performed at the Anniversary Concert of the “Artis Futura” Foundation with the Moscow “Russian Philharmonia” Symphony OrchestraNew Campaign Ahead of Savings Day: IDBank Think beyond today. Why save?Ucom General Director Ralph Yirikian Presented His Vision for Telecommunications in the Era of AI The Armenian UBPay system partners with iSend remittance global service Connected, Convenient, Converse: Andranik Grigoryan Presents Converse Bank’s Digital Transformation Journey at the BACEE Conference IDBank - Silver Sponsor of BACEE’s 50th Jubilee International Banking Conference With the support of IDBank and Idram, the “Symphonic Forest” project was launched Ucom Supports the Development of a Safe and Trusted Digital Environment in Armenia Young Musicians of the “Born in Artsakh” Program Bring the Voice of Artsakh to MoscowSuren Parsyan to Represent Armenia at “Sagarmanthan: The Great Oceans Dialogue 2025” International ForumPay at cafés and bars with Idram&IDBank and earn lots of idcoinsUnibank Launches Online Queue Booking SystemWith Unibank’s Sponsorship Armenia Hosts Open Rock Climbing ChampionshipAraratBank Serves as Title Sponsor of "What? Where? When?" Intellectual GameConverse Bank’s CFO Highlights the Bank’s Resilient Growth and Management Practices at the BACEE Conference Idram Announces Partnership with the World’s Leading Crypto Exchange Bybit in the Field of Innovative Payments IDsalary Package – A Convenient and Beneficial Tool Ucom Reopens Its Sales and Service Center on 8 Komitas Avenue AraratBank: Financial Partner of Théâtron FestivalThe Sound of Artsakh in the USA Converse Bank and Asia Alliance Bank Launch Strategic Partnership Educational Trip and First U.S. Concert of the Music for Future Foundation’s Young Musicians