Ինչով են օգտակար սամիթը, սոխն ու մաղադանոսը
LIFEԿանաչ սոխը շատ է օգնում մազաթափության ժամանակ: Նրա թարմ կանաչ ցողուններից պատրաստեք խյուս, քսեք դա մազերին ու 1 ժամ հետո այն լվացեք տաք ջրով:
Գարնանը արդեն հասանելի են սամիթը, մաղադանոսն ու կանաչ սոխը, իսկ այդ առիթից հարկավոր է օգտվել ու ճաշատեսակները համեմալ այդ կանաչիներով:
Ինչ են նրանք պարունակում
Յուրաքանչյուր կանաչի պարունակում է վիտամին А, այդ պատճառով մաղադանոսը, սամիթն ու սոխը լավացնում են տեսողությունը, վերականգնում են լորձաթաղանթներն ու կանխում են վաղաժամ կնճիռների առաջացումը: Սակայն հիշեք, որ բետա-կարոտինը յուրացվում է միայն ճարպերի առկայության դեպքում, այդ պատճառով աղցանը կանաչիներով համեմելու ժամանակ չմոռանաք այնտեղ ավելացնել բուսական յուղ կամ թթվասեր:
Կանաչիները պարունակում են նաև մեծ քանակությամբ ասկորբինաթթու, որը ամրացնում է իմունիտետը, վիտամին К, որը բարելավում է արյան մակարդելիությունը: Նրանք պարունակում են նաև կալիում, որը անհրաժեշտ է սրտի լավ աշխատանքի համար և մագնեզիում, որը օգնում է պայքարել սթրեսի դեմ:
Իհարկե դիտարկել կանաչեղենը որպես վիտամինների ու հանքանյութերի ձեռքբերման լիարժեք աղբյուր, չի կարելի, քանի որ այն կիրառվում է ճաշատեսակների մեջ որպես համեմունք՝ քիչ քանակությամբ:
Յուրաքանչյուր կանաչի պարունակում է եթերայուղեր, որոնք յուրովի բնական հակաբիոտիկներ են, որոնք օգնում են օրգանիզմին պայքարել մրսածության դեմ:
Ինչի համար են օգտակար
1. Սոխ .այն պետք է անպայման առկա լինի սրտայինների ու թույլ իմունիտետով մարդկանց սննդակարգում, քանի որ այն պարունակում է նյութեր, որոնք ամրացնում են անոթների պատերն ու սրտի մկանները: Բացի այդ կանաչ սոխի ցղունները հանդիսանում են մրսածության դեմ պայքարող հիանալի պրոֆիլակտիկ միջոց:
2. Սամիթ. այն շատ օգտակար է հիպերտոնիկների համար, քանի որ նպաստում է զարկերակային ճնշման նվազմանը: Բացի այդ այն օգնում է ազատվել աղիներում գազերի կուտակումներից: Այդ պատճառով էլ սամիթի ջուրը օգտագործում են նորածինների համար, որպես գազերից ազատող միջոց:
3. Մաղադանոս. ինչպես և սամիթը, այն օգնում է իջեցնել զարկերակային ճնշումը: Սակայն ազդում է այն այլ կերպ: Եթե սամիթը լայնացնում է անոթները, ապա մաղադանոսը հանդիսանում է հիանալի միզամուղ միջոց: Այդ պատճառով էլ այն հաճախակի օգտագործում են որպես այտուցների դեմ պայքարող միջոց:
Ինչպես պահել ու պատրաստել կանաչին
1. Կանաչին պահելու ժամանակ յուրաքանչյուր օր այն կորցնում է իր օգտակար հատկությունները, այդ պատճառով չարժե այն գնել շատ քանակությամբ:
2. Թարմ կանաչին հարկավոր է պահել սառնարանում՝ պոլիէթիլենային փաթեթում կամ պերգամոնտե թղթի մեջ:
3. Չորացրած կանաչին ցանկալի է պահել նրա նախնական փաթեթի մեջ, սակայն եթե նախընտրում եք խոտաբույսերը պահել ապակե բանկայի մեջ, ապա այն աշխատեք արևի ճառագայթներից հեռու պահել, ցանկալի է մութ տեղում:
4. Աշխատեք կանաչին չկտրատել մետաղյա դանակով, ցանկալի է օգտագործել կերամիկական դանակներ կամ կանաչին մանրացնել ձեռքերով: Խնդիրը կայանում է նրանում, որ մետաղի հետ շփվելու արդյունքում քայքայվում է նրա մեջ առկա վիտամին С-ն:
Վտանգավոր խոտ
Չնայած նրան, որ կանաչին շատ օգտակար է, որոշ մարդկանց խորհուրդ չի տրվում չարաշահել վերջիններիս օգտագործումը: Թարմ կանաչին կարող է առաջացնել հոդատապի սրացում: Եթե մարդկանց մոտ առկա է այդ հիվանդությունը, ապա ցանկալի է, որ նրանք օգտագործեն կանաչին չորացրած վիճակում և այն էլ քիչ քանակությամբ:
Գաստրիտի սրացման ժամանակ հարկավոր է ցանկացած տեսակի կանաչեղենից հարաժարվել:
Ում մոտ բարձր է հեմոգլոբինը կամ արդեն ունեն թրոմբոֆլեբիտ, նրաց ևս խորհուրդ չի տրվում շատ օգտագործել կանաչ համեմունքներ: Ցանկացած կանաչի բարձրացնում է արյան մակարդելիությունն ու կարող է խթանել թրոմբների առաջացում(բոլոր նրանց համար ովքեր գտնվում են ռիսկի խմբում):
Հղի կանաց խորհուրդ է տրվում հրաժարվել մաղադանոսից: Այս կանաչին խթանիչ դեր է կատարում արգանդի հարթ մկանների վրա և կարող է հանգեցնել վիժման կամ վաղաժամ ծննդաբերության:
Աղբյուրը՝ aif.ru



