Yerevan, 15.August.2025,
00
:
00
1 $ = 0 ֏, 1 = 0 ֏, 1 = 0 ֏
BREAKING


«Սննդի հար­ցում մեզ սահ­մա­նա­փա­կե­լու ժա­մա­նա­կը չէ, օր­գա­նիզ­մը պետք է ապա­հո­վենք հա­մա­պա­տաս­խան վի­տա­մին­նե­րով»

INTERVIEW

Տանն աշխատելու, սովորելու կամ էլ ուղղակի որոշակի ժամանակ մեկուսացած լինելու պայմաններում ակնհայտ է, որ փոփոխություններ կլինեն նաև մեր քաշի հետ կապված: Շատերն իրենց քաշի ավելացումը կարողանում էին կարգավորել մարզասրահներ և լողավազաններ այցելելով, ոմանք էլ օրվա ընթացքում տարբեր ժամերի երկար քայլելով, մյուսներն էլ խիստ դիետաների ու սննդակարգի հետևելով: Այսօր արդեն մենք ունենք այլ իրավիճակ: Որքան էլ մտածենք մեր քաշի պահպանման մասին, առաջին տեղում պետք է լինի նաև օգտակար, վիտամիններով հարուստ ուտելիքներով սնվելը, քանի որ կարևոր ևս մեկ խնդիր պետք է լուծենք՝ այն է, որ մեր օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձր լինի, ինչի օգնությամբ նվազագույնի կհասցնենք տարատեսակ վիրուսներով վարակվելու հավանականությունը: 

Էկոկենտրոնի սննդի ռիսկերի կենտրոնի ղեկավար, սննդագիտության դոկտոր (Իտալիա) Դավիթ Պիպոյանը «Փաստի» հետ զրույցում պարզաբանում է, թե այս օրերին սննդի հարցում հատկապես ինչին է պետք մեծ ուշադրություն դարձնել: Նա կարծիք է հայտնում, որ հարցի էսթետիկ կողմը պետք է գոնե հիմա կորցնի իր կարևորությունը:

«Այսօր մենք ունենք շատ ավելի կարևոր խնդիր՝ օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Հիմա դիետաներ պահելու և սննդի հարցում մեզ սահմանափակելու ժամանակը չէ, որովհետև ապացուցողական սննդագիտությունը հստակ նշում է՝ մասնավորապես աղիների միկրոբիոտան ունի կարևոր դեր և նշանակություն օրգանիզմի դիմադրողականության և, բնականաբար, վիրուսային հիվանդությունների դեմ պայքարի գործընթացում: Այդ առումով շատ կարևոր է օրգանիզմն ապահովել համապատասխան, մասնավորապես՝ A, C, E, D վիտամիններով: 

Այստեղ հիմնական գործիքակազմը, որը պետք է պահպանել, պտուղ-բանջարեղենի կիրառությունն է, այսինքն՝ օգտագործել վիտամիններով հարուստ մրգեր, պտուղ-բանջարեղեն, նաև հատիկեղեն և ընդեղեն»,-ասում է Պիպոյանը:

Գաղտնիք չէ, որ երբ ստիպված ես լինում տանը շատ ժամանակ անցկացնել, տան մեջ գնում-գալիս ես և ինչ-որ բան ուտում՝ շատ դեպքերում անգամ բոլորովին էլ քաղցած չլինելով: Պիպոյանը ևս անդրադառնում է այս խնդրին: «Բոլոր հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ երբ մարդը շատ ժամանակ է անցկացնում տանը կամ էլ սթրեսային օրերին, ժողովրդական լեզվով ասած, «անընդհատ բերանն ուտելիք է գցում», իսկ այդ ուտելիքը մեծամասամբ չի նպաստում օրգանիզմի դիմադրողականության բարձրացմանը, որովհետև, որպես կանոն, դրանք շոկոլադե սալիկներ են, չիպսեր և այլն, ամեն դեպքում, ուտելիքներ, որոնք չեն համարվում էներգիայի առողջ աղբյուր:

 Այս առումով հարկավոր է շեշտել՝ սեղանը պետք է մաքրել նմանատիպ ուտելիքներից և փոխարինել դրանք չրերով, մրգերով, ընկուզեղենով և այն սնունդով, որը դրական ազդեցություն է թողնում մեր օրգանիզմի վրա: Շատ կարևոր է պրոբիոտիկների դերը, հետևաբար կարևոր է կաթնաթթվային մթերքների՝ մածունի, կեֆիրի, յոգուրտների օգտագործումը»,-նշում է մեր զրուցակիցը:

Պիպոյանն այս կոնտեքստում անդրադառնում է ևս մեկ խնդրի, այն է՝ երկարատև սթրեսին: «Շատերիս համար այս վիճակն անսովոր է: Ինքս վերջին 11 տարվա ընթացքում երբեք այսքան երկար ժամանակով տանը չէի մնացել: Բնականաբար, երբ փոխվում է մարդու կենսակերպը, փոխվում է մարդու առօրյան, մասնավորապես, եթե խոսքը 1-2 օրվա մասին չէ, երկարատև սթրեսը բերում է դիմադրողականության անկման: 

Դրա համար շատ կարևոր է, որ բարձր պահենք մեր տրամադրությունը, որովհետև կա երկու կարևոր գործոն. դա մեր տրամադրությունն է, որպեսզի սթրեսային գործոնը հաղթահարենք, և երկրորդը՝ մեր աղիների առողջ կենսագործունեությունն է և առողջ միկրոբիոտան: Այդ առումով նորից շեշտեմ, որ կարելի է օգտագործել տաք շոկոլադ կամ էլ բնական շոկոլադ, շոկոլադե սալիկներ: 

Ապացուցված է, որ դրանք ևս բարձր տրամադրության ապահովման համար շատ լավ միջոցներ են: Չենք մոռանում նաև տաք հեղուկների մասին, որոնք կարելի է համադրել օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնող կիտրոնով, կոճապղպեղով, դարչինով և այլ համեմունքներով: Պետք է օրվա ընթացքում անպայման օգտագործել առնվազն մեկ լիտր այս հեղուկներից: 

Հարկավոր է հաշվի առնել մի կարևոր հանգամանք ևս, որ մինչև ապրիլի 16-ը արտակարգ դրություն է լինելու, հետևաբար՝ մարդը պետք է սովորի այս նոր ռեժիմին: 

Բնական է, որ աշխատանքի ժամին դու անընդհատ ընդմիջում անելու հնարավորություն չունես, օրինակ՝ ընդմիջում սովորաբար անում ենք ժամը 1-2ն ընկած ժամանակահատվածում, և փաստացի ստացվում է, որ մեր սննդակարգը շատ ավելի կանոնակարգված է լինում, քան տանից աշխատելու պարագայում: 

Բայց այս դեպքում կարևոր է գիտակցել, որ մենք պետք է ունենանք սնման կանոնավոր ռիթմ՝ նախաճաշ, ճաշ և ընթրիք: Իհարկե, կարելի է միջուտեստներ անել, բայց նորից պետք է շեշտեմ, որ ցանկալի է դրանք հարուստ լինեն վիտամիններով, մասնավորապես՝ մրգերով, չրերով և օրգանիզմի դիմադրողականության վրա դրական ազդեցություն ունեցող մթերքներով»,-եզրափակում է Դավիթ Պիպոյանը:

ԼՈՒՍԻՆԵ ԱՌԱՔԵԼՅԱՆ

Unibank Issued Preferred Shares with a Fixed Annual Dividend of 12% Team Telecom Armenia to Become First in Region to Replace 2G with Advanced Networks, Launching Program to Provide New Phones to Subscribers Ucom’s Fixed Network Now Available in Yerevan's Silikyan District UC Berkeley, Stanford, Visa Innovation Center and Much More: a Unique Opportunity for 10 Students from ArmeniaBack to School 2025: HONOR 400 Lite 5G Smartphone Now More Accessible Thanks to Ucom’s Special Offer International Youth Day: AraratBank Ensures Participation of 260 Young People in Tent CampIDBank Replenishes Its Share Capital Unibank Becomes the Gold Sponsor of FC AlashkertUcom Integrates SatisfAI Platform for Continuous Customer Satisfaction Analysis The Power of One Dram Team Visits the Hayordi CampAmeriabank Joins UATE, Marking a Groundbreaking Partnership between the Financial and Technological SectorsWhen September Comes: Idram&IDBankNew Ucom Sales and Service Center Opened at Mashtots Avenue 7/4 Reputation Management in Armenia: Shushan HarutyunyanIDBank's new premium business card – Mastercard Business PreferredUcom and SunChild NGO Launch Innovative "Smart Birdwatching" Educational ProjectRalph Yirikian Delivers a Lecture at Slavonic University's Engineering Summer School Beating the heat, earning idcoins: Idram & IDBankUnibank - the Main Sponsor of the Velosolutions UCI Pump Track World Championship Qualifier in Armenia What to do If you’ve already become a victim of fraud Idram and IDBank participated in Sevan Startup SummitArmenian National Festival Takes Place under AraratBank's SponsorshipArmDrone Community will launch a One-Month Free Educational Program with Ucom’s SupportAmeriabank Receives Euromoney Award for Excellence 2025 as the Best Bank in ArmeniaAraratBank's “The Will to Get Back on Your Feet Again” Film Series to Be Featured at Armenian National FestivalOnline Payments via ApplePay Now Available for vPOS Clients of Ameriabank Ucom Subscribers Increasingly Use Internet While Roaming Horizon Camp: With AraratBank's Support - Towards Leadership and Financial LiteracyIdram at Tech Week 2025Idram and Alipay+ Facilitate Cross-Border QR Payments in Armenia, Connecting Local Merchants with Global Digital Wallet Users"Business Process Optimization with AI" – a Course for the Senior Management of AraratBankA Protected Ecosystem thanks to Advanced Technology: Ucom and FPWC Join Forces DIALOG Organization - Partner of the “Born in Artsakh” ProgramMoody's upgrades Converse Bank's ratingsAraratBank participated in the WEPs regional experience-sharing workshopIDBank issues the 3rd, 4th and 5th tranches of bonds of 2025AraratBank: Special Rate for SWIFT Transfers up to EUR 20,000 IDBank Opens a New Branch at Homplex MallUcom Launches 5G Network in Abovyan and EjmiatsinCustomer Appreciation Day at IDBankAraratBank Joins BAFT AssociationOver AMD 12 Billion Provided by AraratBank in 2024 to Support the MSME SectorUcom’s General Director Joined the International CirculUP! Forum to Foster Circular Innovation in ArmeniaIDBank Representative Joins the Editorial Board of Trade Finance GlobalDIALOG Organization - Partner of the “Born in Artsakh” ProgramHow to Protect Your Bank Card Data Ucom Subscribers can Benefit from 5G Network in More than 40 Countries Ameriabank's MyInvest Platform Gains Direct Access to AMXTrader Trading SystemWith Support of Ucom New EdPad Educational Tablet Piloted in Armenia AraratBank holds Annual General Meeting of Shareholders