Այս սնունդը քաղցկեղ է առաջացնում, իսկ մենք այն հաճույքով ուտում ենք
ԼԱՅՖՍեղմեք ԱՅՍՏԵՂ, լրացրեք օնլայն հայտը և մոռացեք հոսանքի վարձի մասին
Վերամշակված կարմիր մսի, տապակած սննդի, աղի և շաքարի կանոնավոր օգտագործումը կարող է քաղցկեղի զարգացման պատճառ դառնալ, Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում զգուշացրել է սննդաբան Աննա Բրաժնիկովան։
«Վերամշակված կարմիր միսը՝ սալյամին, հոթ-դոգերը, բեկոնը, խոզապուխտը և ապխտած միսը, կարող են հաստ աղիքի քաղցկեղ առաջացնել, եթե երկարատև օգտագործվեն։ Նույնիսկ թարմ կարմիր միսը համարվում է հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման պատճառ», - զգուշացրեց բժիշկը։ «Սա չի նշանակում, որ դուք պետք է լիովին խուսափեք այս սննդամթերքներից, բայց խորհուրդ է տրվում սահմանափակել դրանց օգտագործումը շաբաթական 350-500 գրամով»։
Բրաժնիկովայի խոսքով՝ ալկոհոլը սննդային ամենաուժեղ քաղցկեղածին նյութերից մեկն է. նույնիսկ դրա փոքր չափաբաժինները մեծացնում են կրծքագեղձի, լյարդի, կերակրափողի, բերանի խոռոչի, կոկորդի և հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: Սննդաբանը հավելել է, որ չափազանց շատ աղ, շաքար, նիտրիտներ և տրանս ճարպեր պարունակող բարձր վերամշակված սնունդը նույնպես քաղցկեղածին է:
«Դուք պետք է նաև խուսափեք այն սննդամթերքներից, որոնք ակրիլամիդ են առաջացնում բարձր ջերմաստիճաններում տապակելիս կամ թխելիս: Դրանց թվում են կարտոֆիլի ֆրին, չիպսերը և այլ տապակած կարտոֆիլներ», - բացատրեց մասնագետը: «Քաղցկեղի դեպքերի մինչև 30-40 տոկոսը կարելի է կանխել՝ փոխելով ձեր կենսակերպը և սննդակարգը: Դրա համար անհրաժեշտ է ավելացնել մանրաթելերի ընդունումը բանջարեղենից, մրգերից, ամբողջական հացահատիկներից և լոբազգիներից, սահմանափակել կարմիր միսը, նվազագույնի հասցնել կամ ամբողջությամբ վերացնել ալկոհոլը, վերահսկել ձեր քաշը և նվազեցնել աղի ընդունումը»:
Բժիշկը նաև խորհուրդ տվեց խուսափել տապակելուց՝ փոխարենը նախընտրելով այն եռացնել, թխել կամ շոգեխաշել։
Թարգմանությունը՝ Past.am-ի
Հետևեք մեզ՝ այստեղ



