Ի՞նչ կլինի, եթե մեղրը տաքացնենք
ԼԱՅՖԵթե սառած մեղրը տաքացնենք գոլորշու վրա, արդյո՞ք այն կկորցնի իր բուժիչ հատկությունները:
Հեղուկ մեղրը պնդանում է այն հավաքելուց 2-3 ամիս հետո, իսկ որոշ տեսակներն էլ` ավելի ուշ, պատճառը դրանցում առկա պտղաշաքարի քանակությունն է: Մեղրի հոսունությունը և թափանցելիությունը վերականգնվում է գոլորշու վրա տաքացնելուց հետո, սակայն 40 C-ից բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում այն կորցնում է իր գրեթե բոլոր օգտակար հատկությունները:
Պնդանալուց զուրկ է միայն արհեստական մեղրը:
Տաքացման ընթացքում ոչնչանում է մեղրում առկա վիտամինների և ֆերմենտների որոշ մասը, ազատվում են այնպիսի մետաղների իոններ, ինչպիսին են կալիումը, մանգանը, երկաթը, ցինկը, պղինձը և այլն: Իսկ գոլ, քիչ տաքացրած մեղրում վերջիններս իրենց հերթին ակտիվացնում են ֆերմենտների գործունեությունը մարդու օրգանիզմում:
Սրանով են հիմնավորվում օգտագործվող գոլ, մի քիչ տաքացրած մեղրի բուժիչ հատկությունները:
Տաքանալու ընթացքում առաջին հերթին մեղրում քայքայվում է պտղաշաքարը, իսկ խաղողաշաքարը, մալտոզն ու սախարոզն ամբողջությամբ պահպանվում են: Մեղրի կազմում առկա են նաև սպիտակուցներ, որոնք վերոհիշյալ գործընթացի ժամանակ քայքայվում են և մեղրին տալիս տհաճ հոտ:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը:



