Ձմռան համար ելակի մթերման թոփ 6 տարբերակ
ЛАЙФ1. Ելակի մուրաբա
Բաղադրիչները՝
• 1կգ ելակ
• 1 կգ շաքարավազ
Պատրաստման եղանակը`
Ելակը մաքրեք, լվացեք ու վրան լցրեք շաքարավազ: Զգուշությամբ այն պարբերաբար խառնեք: Այդ ընթացքում շաքարավաձը լուծվում է ու հատապտուղները ներծծում են այդ օշարակը:
Հատապտուղներով կաթսան դրեք կրակի վրա , հասցրեք եռման ջերմաստիճանի ու եփեք միայն 5 րոպե: Այնուհետև թողեք հատապտուղները սառչեն: Նման կերպ շարունակեք եփել 3 անգամ: Վերջին անգամ եփելուց հետո թողեք մուրաբան սառչի 15 րոպե, որից հետո այն լցրեք մաքուր, ցանկալի է տաք բանկանների մեջ:
2. Սառեցված ելակ
Բաղադրիչները՝
• 1 կգ հատապտուղ
• Շաքարավազ ըստ ցանկության
Պատրաստման եղանակը՝
Ելակը լվացեք, առանձնացրեք պոչերը, հարիչով պատրաստեք ելակի խյուս, ավելացրեք շաքարավազ ու նորից հարեք այնքան, մինչև որ ստացվի համասեռ զանգված:
Լցրեք այդ խյուսը փոքր ամանների մեջ և դրեք սառցախցիկում որպեսզի սառչի:
Ձմռանը շատ հարմարավետ է նման տեսքով պատրաստված ելակի օգտագործումը, քանի որ նրանում առկա շաքարավազը կանխում է ելակի չափից շատ սառչելն ու հատապտուղը մնում է բավականին փափուկ:Սառցախցիկից հանելուց անմիջապես հետո այն կարող եք օգտագրծել:
Նման կերպ կարող եք սառեցնել ցանկացած տեսակի հատապտուղ ու միրգ: Շաքարավազ կարող եք առհասարակ չավելացնել, կամ ավելացնել շատ քիչ:
3. Ելակի կոմպոտ
Ելակի կոմպոտը բավականին հեշտ է պատրաստվում և ձմռանը պահպանում է իր հաճելի գույնն ու բույրը:
Բաղադրիչները՝
• հատապտուղ
• շաքարավազ՝ 1 բաժակ շաքարավազը 1 լիտր ջրի համար
• ջուր
Պատրաստման եղանակը
Մաքրեք ու լվացեք հատապտուղները, հեռացրեք վնասված ելակները: Մաքուր հատապտուղները լցրեք լվացած, ստերիլիզացված բանկաների մեջ: Ելակը լցրեք բանկայի ¼ չափով կամ մի փոքր ավելի շատ:
Պատրաստեք շաքարավազով օշարակ: Կաթսայի մեջ լցրեք ջուր, հասցրեք այն եռման ջերմաստիճանի, ապա ավելացրեք շաքարավազը: Խառնեք այնքան, մինչև որ շաքարավազը հալչի ու օշարակը սկսի եռալ:
Երեք լիտրանոց բանկայի մեջ լցրեք մի քիչ օշարակ, որպեսզի այն չպայթի, պտտեք այն որպեսզի տաք օշարակը տաքացնի բանկայի պատերը, որից հետո լցրեք մնացած օշարակը:
Լցված բանկայի վրա դրեք թիթեղյա կափարիչ, և ստերիլիզացրեք այն մարմանդ կրակի վրա 10 րոպե: Այդ ամենից հետո նոր միայն կափարիչը համապատասխան սարքով փակեք, բանկաները շրջեք, փաթաթեք կտորով ու թողեք այդպես ամբողջ գիշեր:
4. Ելակի ջեմ
Բաղադրիչները`
Շաքարավազի քանակությունը պետք է ելակի քանակությունից մի փոքր քիչ լինի:
Եփեք ջեմը այնքան, որ այն դառնա ցանկալի պնդությամբ զանգված, այդ պատճառով հստակ ժամանակահատված չի նշվում, դա կարող է լինել 30 րոպեից 2 ժամ:
Պատրաստման եղանակը՝
Ելակը մանրակրկիտ լվացեք, առանձնացրեք պոչերը և ելակը լցրեք հարիչի մեջ: Հարիչով հատապտուղները վերածեք խյուսի, ավելացրեք շաքարավազն ու խառնեք: Մարմանդ կրակի վրա այդ խյուսը եփեք այնքան, որ այն դառնա ձեզ համար ցանկալի խտության ու գույնի ջեմ:
5. Ձմռան համար ելակով դոնդող
Ելակի դոնդողը ձմռանը ամենահամեղ աղանդերներից մեկն է: Այդ քաղցր, բուրումնավետ աղանդերը կարող եք ավելացնել ինչպես սերուցքի, պաղպաղակի , կաթնաշոռի վրա, այնպես էլ համտեսել բուլկու կամ մատուցել սիրելի բլիթների հետ:
Դոնդողի կայունությունը թույլ չի տալիս նրան թուլանալ, որով էլ և այն տարբերվում է ելակի մուրաբայից:
Դոնդողի պատրաստման համար հարկավոր է ՝
• 1 կգ ելակ
• 1,5 կգ շաքարավազ
• 1,5 թ/գ կիտրոնաթթու
Պատրաստման եղանակը՝
Հատապտուղները մաքրեք, առանձնացրեք պոչերն ու լվացեք: Լցրեք հատապտուղները կաթսայի մեջ ու վրան ավելացրեք անհրաժեշտ շաքարավազի կեսը( 750 գրամ ): Թողեք այդպես որոշ ժամանակ, որպեսզի հատապտուղների հյութը դուրս գա: Երբ ելակի հյութը դուրս կգա, ավելացրեք մնացած շաքարավազը, դրեք այն կրակի վրա ու եփեք այնքան, մինչև որ այն եռա: Եռալուց հետո եփեք ևս 15 րոպե` պարբերաբար խառնելով: Վրան առաջացած փրփուրը հավաքեք:
Պատրաստեք կիտրոնաթթվի լուծույթ: Վերցրեք մի փոքր ջուր ու 1 գդալ շաքարավազ, պատրաստեք օշարակ, որի մեջ լցրեք կիտրոնաթթուն: Ստացված խառնուրդը լցրեք դոնդողի մեջ, խառնեք ու եփեք ևս 5 րոպե: Այդ ընթացքում շարունակ խառնեք այն փայտե գդալով:
Բանկաները ստերիլիզացրեք, որից հետո այնտեղ լցրեք տաք դոնդողն ու փակեք ստերելիզացված կափարիչներով: Բանկաները շրջեք ու նման դիրքով թողեք մինչև որ այն սառչի: Դոնդողը պահեք սառը ու մութ տեղում:
6. Հում ելակի-ազնվամորու ջեմ
Բաղադրիչները`
• 2 բաժակ մանրացված ելակ
• 2,5 բաժակ մանրացված ազնվամորի
• 1/4 բաժակ կիտրոնի հյութ
• 4,5 բաժակ շաքարավազ
• 1 բաժակ շաքարի օշարակ
• 1 փաթեթ պեկտին
Պատրաստման եղանակը`
Լվացեք հատապտուղները, պոկեք ելակի պոչերը: Հարիչով առանձին-առանձին մանրացրեք ու այնուհետև իր խառնեք հատապտուղները: Խառնուրդի մեջ ավելացրեք պեկտին ու մի փոքր կիտրոնի հյութ, լավ խառնեք այն, որպեսզի պեկտինը լուծվի խառնուրդի մեջ ու այդպես թողեք 30 րոպե: Այնուհետև խառնուրդի մեջ լցրեք օշարակը, խառնեք, ավելացրեք շաքարավազն ու նորից խառնեք: Ստացված խառնուրդը լցրեք բանկանների մեջ: Սկզբում խառնուրդը թույլ կթվա, սակայն մեկ օր հետո այն կդառնա ջեմի նման: Հաջորդ օրը այն արդեն կարող եք համտեսել: Այն հարկավոր է պահել սառնարանում:
Բարի ախորժակ



