Հետաքրքիր փաստեր «չիլի» պղպեղի մասին
ЛАЙФShabat.am-ը գրում է․
«Չիլի» պղպեղը հայտնի են իրենց փոքրությամբ ու կծվությամբ: Սակայն այդպես փոքր և կծու լինելու հետ մեկտեղ այն ունի շատ օգտակար հատկություններ:
«Չիլի» պղպեղը պարունակում է կապսացին, որը պղպեղին հաղորդում է այդպիսի համ:
Հետաքրքիր է, որ պտղի միջուկն է ավելի կծու:
Հայտնի է, որ պղպեղը սպանում է վնասակար բակտերիաները սննդամթերքի մեջ:
Մեքսիկայում աճեցվում է 140 ավելի տեսակի «Չիլի» պղպեղ:
Շատ կծու ուտելու ժամանակ առաջանում է քրտնարտադրություն
«Չիլի» պղպեղն ավելի շատ է պարունակում A վիտամին, քան գազարն ու լոլիկը:
«Չիլի» պղպեղն օգնում է ազատվել ավելորդ քաշից` լավացնելով նյութափոխանակությունը
«Չիլի» պղպեղը պարունակում է աֆրոդիզիակներ և դրա օգտագործումը բարձրացնում է լիբիդոն:
Կանաչ «Չիլի» պղպեղը պարունակում է ավելի շատ վիտամին C քան ցիտրուսային մրգերը:
«Չիլի» պղպեղը կերակրի աղից հետո աշխարհում համարվում է երկրորդ համեմունքը:
«Չիլի» պղպեղն աճեցվել և մշակվել է Կենտրոնական և Հարավային Ամերիկայում 3000 տարի առաջ:
Մայա ցեղի հնդկացիները կծու պղպեղը քսում էին լնդերին, որպեսզի անցկացնեն ատամնացավը:
Որքան փոքր է պղպեղը այնքան կծու է այն,: Ամենակծու պղպեղների երկարությունը չպետք է գերազանցի 5 սմ-ը:
Առաջին եվրոպացին որ ճաշակել է «Չիլի» պղպեղ, եղել է Քրիստափոր Կոլումբոսը 1493թ.-ին: Մեկ դարի ընթացքում, այն տարածվեց ամբողջ աշխարհով մեկ:
Ինկերը գտնում էին որ «Չիլի» պղպեղը նպաստում է տեսության լավացմանը:
Մեքսիկայում «Չիլի» պղպեղով ապուրը համարվում է խումարից ազատվելու միջոց:
1
«Это не нейтралитет, это лицемерие»: Ваге Акопян - Европейскому Союзу: «Паст»
2
Почему власти «паникуют»? «Паст»
3
Очередной митинг: чем недовольны сотрудники государственных структур? «Паст»
4
Какие аудиозаписи и документы собирается опубликовать бывший министр обороны? «Паст»
5
А к Вагаршаку Арутюняну у правоохранительных органов нет вопросов? «Паст»



