Բուսական յուղերի վտանգների մասին
ЛАЙФՍեղմեք ԱՅՍՏԵՂ, լրացրեք օնլայն հայտը և մոռացեք հոսանքի վարձի մասին
Բուսական յուղերը ենթարկվում են արդյունահանման գործընթացի, որը ներառում է դրանց բարձր ջերմաստիճաններում տաքացումը, ինչը դրանք վտանգավոր է դարձնում առողջության համար, ասել է առողջ սննդի փորձագետ Գալինա Լեոնովան ։
Նա նշեց, որ մարդու ուղեղը 60% ճարպ է, իսկ բջջային թաղանթները կազմված են մեր կողմից սպառվող յուղերից, ուստի վերջիններիս որակը ազդում է բջջային առողջության և ընդհանուր ֆիզիկական պատրաստվածության վրա։
«Յուղը ճարպ է, իսկ առողջ մարմնի համար անհրաժեշտ է լավագույնը», - ընդգծեց Լեոնովան։
Մասնագետը առանձնացրեց ճարպի չորս տեսակ՝ հագեցած ճարպեր (կենդանական և արևադարձային), մոնոչհագեցած ճարպեր (ձիթապտղի յուղ), բազմաչհագեցած ճարպեր (օմեգա-3 և օմեգա-6) և տրանս ճարպեր (մարգարին և այլ բարձր վերամշակված յուղեր): Նա եզրակացրեց, որ հագեցած ճարպերը համարվում են ամենակայուն ձևը:
Այսպիսվ, որոնք են վնասկար ու ինչ պատճառով․
1. Օմեգա-6 թթուների գերակշռություն
Շատ բուսական յուղեր (օրինակ՝ արևածաղկի, եգիպտացորենի, սոյայի) պարունակում են մեծ քանակությամբ օմեգա-6 ճարպային թթուներ։ Մարդու օրգանիզմի համար օմեգա-6 և օմեգա-3 հարաբերակցությունը կարևոր է։ Եթե օմեգա-6 գերակշռի, դա կարող է նպաստել՝
-
բորբոքային գործընթացների,
-
սրտանոթային հիվանդությունների,
-
խանգարումների իմունային համակարգում։
2. Ճարպերի օքսիդացում և ազատ ռադիկալներ
Բուսական յուղերը հեշտությամբ օքսիդացվում են, հատկապես տաքացնելիս կամ երկար պահպանման ժամանակ։ Օքսիդացված յուղը պարունակում է ազատ ռադիկալներ, որոնք կարող են՝
-
վնասել ԴՆԹ-ն,
-
նպաստել ծերացման գործընթացին,
-
բարձրացնել քաղցկեղի և սրտանոթային խնդիրների ռիսկը։
Օրինակ՝ արևածաղկի և եգիպտացորենի յուղերը շատ արագ օքսիդացվում են տաքացման ժամանակ (հատկապես խոր խորովածի ժամանակ)։
3. Կալորիականություն և ծանրաբեռնվածություն
-
քաշի ավելացման,
-
մետաբոլիկ խանգարումների,
- ինսուլտի և 2-տիպի շաքարախտի ռիսկի աճին։
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը
Հետևեք մեզ՝ այստեղ



