Yerevan, 06.August.2025,
00
:
00
1 $ = 0 ֏, 1 = 0 ֏, 1 = 0 ֏
BREAKING


Իսկապե՞ս «լցնովի» գարեջուրն ավելի լավն է. «Փաստ»

ՀԱՆՐԱՀԱՅՏ ՄՈԼՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ

«Փաստ» օրաթերթը գրում է.

Ներկայում շատ զարմանալի լեգենդներ, խոսակցություններ և շահարկումներ կան գարեջրի շուրջ: Օրինակ՝ նման առասպելներից ամենահայտնին, այսպես կոչված, «փոշի գարեջրի» պատմությունն է։ Համացանցում և իրական կյանքում կարելի է գտնել այդ տեսության կողմնակիցների մի ամբողջ բանակ. նրանք համոզված են, որ իսկական գարեջուրը անցյալում էր, իսկ ժամանակակիցն իբր ստեղծվում է բացառապես ինչ-որ փոշուց: Սակայն այդ գաղափարի կողմնակիցներից ոչ ոք չի կարող բացատրել, թե ի՞նչ է իրենից ներկայացնում այս խորհրդավոր փոշին, ինչի՞ց է այն բաղկացած, և ինչպե՞ս է այն վերածվում փրփրուն ըմպելիքի։

Այս առասպելներում հատուկ տեղ է գրավում լցնովի գարեջուրը։ Շատերը դա համարում են որակի չափանիշ՝ անհամեմատելի շշերի կամ այլ տարաների մեջ վաճառվողի հետ։ Շատ են մարդիկ, ովքեր անկեղծորեն հավատում են, որ լցնովի գարեջրի արտադրության տեխնոլոգիան սկզբունքորեն տարբերվում է շշալցված գարեջրից, ինչը բացատրում է դրա հատուկ համը: Որքանո՞վ է դա ճիշտ:

Նման համոզմունքների ակունքները գնում են դեպի խորհրդային անցյալ, երբ խանութներում գարեջրի ընտրությունը սահմանափակ էր, և իրականում կար ընդամենը երկու տարբերակ՝ կա՛մ գարեջուր կա, կա՛մ չկա: Շշալցված գարեջրից (այն արագ էր կորցնում իր թարմությունը) ցանկալի էր լցնովի գարեջուրը, որը վաճառվում էր կրպակներում (երբեմն նոսրացված): Այն ժամանակ գարեջրի համար հերթերը «բնական երևույթ» էին, ինչը նշանակում էր, որ տակառներն անընդհատ թարմացվում էին, այսինքն՝ լցնովի գարեջուրը միշտ թարմ էր: Ըստ այդմ, թվում էր, թե այն ինչ-որ կերպ տարբերվում է սովորական շշալցված գարեջրից, կարծես այն եփվել է ինչ-որ յուրահատուկ տեխնոլոգիայով։

Բայց ինչպե՞ս է իրականում գարեջուրը պատրաստվում: Ցանկացած ժամանակակից գարեջրի գործարան, անկախ նրանից՝ օգտագործում է դասական խմորման, թե ժամանակակից գլանաձև-կոնաձև տանկերներ, արտադրում է նույն արտադրանքը։ Այսինքն՝ նույն գարեջուրը կարելի է լցնել ինպես շշերի, այնպես էլ տակառների կամ այլ տարայի մեջ: Կարևոր է հասկանալ, որ գործարաններում բացառապես շշալցված, պլաստմասե կամ տակառի արտադրանքի համար նախատեսված գարեջրի առանձին պահեստարաններ չկան: Ոչ ոք լրացուցիչ կոնսերվանտներ չի ավելացնում նաև շշալցված գարեջրին: Արտադրության գործընթացը նույնն է, բաղադրիչները նույնն են, բայց ճաշակի տարբերությունը բոլորովին այլ գործոններով է պայմանավորված։ Պահպանումն է առանցքային դեր խաղում: Պիտանելիության ժամկետը, ջերմաստիճանը, արևի լույսի ազդեցությունը և նույնիսկ փաթեթավորման տեսակը կարող են էապես ազդել գարեջրի համի վրա: Չպետք է մոռանալ նաև հոգեբանության մասին. լցնովի գարեջուրը կարող է ավելի համեղ թվալ միայն այն պատճառով, որ այն մատուցվում է հատուկ մթնոլորտում, օրինակ՝ ռեստորանում։ Պլացեբոյի էֆեկտը նույնպես չի չեղարկվել, եթե մարդը վստահ է, որ լցնովի գարեջուրը սկզբունքորեն տարբերվում է, ապա նա իսկապես կզգա տարբերությունը։

ԿԱՄՈ ԽԱՉԻԿՅԱՆ

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

The Power of One Dram Team Visits the Hayordi CampAmeriabank Joins UATE, Marking a Groundbreaking Partnership between the Financial and Technological SectorsWhen September Comes: Idram&IDBankNew Ucom Sales and Service Center Opened at Mashtots Avenue 7/4 Reputation Management in Armenia: Shushan HarutyunyanIDBank's new premium business card – Mastercard Business PreferredUcom and SunChild NGO Launch Innovative "Smart Birdwatching" Educational ProjectRalph Yirikian Delivers a Lecture at Slavonic University's Engineering Summer School Beating the heat, earning idcoins: Idram & IDBankUnibank - the Main Sponsor of the Velosolutions UCI Pump Track World Championship Qualifier in Armenia What to do If you’ve already become a victim of fraud Idram and IDBank participated in Sevan Startup SummitArmenian National Festival Takes Place under AraratBank's SponsorshipArmDrone Community will launch a One-Month Free Educational Program with Ucom’s SupportAmeriabank Receives Euromoney Award for Excellence 2025 as the Best Bank in ArmeniaAraratBank's “The Will to Get Back on Your Feet Again” Film Series to Be Featured at Armenian National FestivalOnline Payments via ApplePay Now Available for vPOS Clients of Ameriabank Ucom Subscribers Increasingly Use Internet While Roaming Horizon Camp: With AraratBank's Support - Towards Leadership and Financial LiteracyIdram at Tech Week 2025Idram and Alipay+ Facilitate Cross-Border QR Payments in Armenia, Connecting Local Merchants with Global Digital Wallet Users"Business Process Optimization with AI" – a Course for the Senior Management of AraratBankA Protected Ecosystem thanks to Advanced Technology: Ucom and FPWC Join Forces DIALOG Organization - Partner of the “Born in Artsakh” ProgramMoody's upgrades Converse Bank's ratingsAraratBank participated in the WEPs regional experience-sharing workshopIDBank issues the 3rd, 4th and 5th tranches of bonds of 2025AraratBank: Special Rate for SWIFT Transfers up to EUR 20,000 IDBank Opens a New Branch at Homplex MallUcom Launches 5G Network in Abovyan and EjmiatsinCustomer Appreciation Day at IDBankAraratBank Joins BAFT AssociationOver AMD 12 Billion Provided by AraratBank in 2024 to Support the MSME SectorUcom’s General Director Joined the International CirculUP! Forum to Foster Circular Innovation in ArmeniaIDBank Representative Joins the Editorial Board of Trade Finance GlobalDIALOG Organization - Partner of the “Born in Artsakh” ProgramHow to Protect Your Bank Card Data Ucom Subscribers can Benefit from 5G Network in More than 40 Countries Ameriabank's MyInvest Platform Gains Direct Access to AMXTrader Trading SystemWith Support of Ucom New EdPad Educational Tablet Piloted in Armenia AraratBank holds Annual General Meeting of Shareholders IDBank and Henley & Partners Successfully Held the “Invest Beyond Borders: Global Mobility & Private Banking” Event in YerevanMoody's upgrades long-term deposit ratings of Unibank to B1, outlook stableKapan International Music Festival to Take Place Third Time, Welcomes World-Class Artists and Debuts in Armenia Ucom Launches Special Promotion for Armenian Football Fans Ahead of FIFA Club World Cup 2025Idram is now available on TemuConverse Bank Partners with IFC to Boost Trade Finance Capabilities Side by Side: IDBank Launches New Program for women forcibly displaced from ArtsakhWatch Euromedia 24 TV’s 24-hour broadcast on Ucom channel 289 and OVIO (Rostelecom) channel 46How to Enjoy Summer to the Fullest