Yerevan, 07.August.2025,
00
:
00
1 $ = 0 ֏, 1 = 0 ֏, 1 = 0 ֏
BREAKING


Իմ հաճախորդները ոչ միայն նիհարում են, այլև ձեռք են բերում առողջ սնվելու սովորություններ. Լիլիթ Բասյանը՝ առողջ նիհարելու, առողջ «fast food»-ի ու Black Coal-ի նորությունների մասին

LIFE

Սեղմեք ԱՅՍՏԵՂ, լրացրեք օնլայն հայտը և մոռացեք հոսանքի վարձի մասին

Շուկայում առաջին անգամ առողջ «fast food» երևույթը ներմուծած Black Coal-ը ինը տարի է՝ օգնում է նիհարել ցանկացող հազարավոր մարդկանց։ Black Coal-ի հիմնական գաղտնիքը ածուխն է, որն օգտագործվում է մթերքի մեջ՝ ոչ միայն արագացնելով օրգանիզմի նյութափոխանակությունը, այլև օրգանիզմը մաքրելով վնասակար նյութերից։ Black Coal-ի հիմնադիրը  Լիլիթ Բասյանն է, ով մասնագիտական կրթություն է ստացել Մոսկվայի պետական համալսարանում,  այս ընթացքում օգնել է շատերին առողջ նիհարել:

Tert.am Life-ը զրուցել է Black Coal-ի հիմնադիր, սննդաբան Լիլիթ Բասյանի հետ առողջ սնվելու սովորությունների, Black Coal-ի գործունեության և առհասարակ առողջ նիհարելու մասին: 

-Լիլիթ, Black Coal-ը շուկայում է արդեն 9 տարի և այս տարիների ընթացքում օգնել է նիհարել ցանկացող հազարավոր մարդկանց։ Այս ընթացքում ի՞նչ հիմնական խոչընդոտներ են եղել։

-Երբ ստեղծվեց Black Coal-ը, շատերը չէին հավատում, որ այն պահանջարկ կունենա։ Այս 9 տարվա ընթացքում շատ մարդիկ փորձել են կրկնօրինակել մեզ ու մինչև այսօր այդպես են անում։

-Առողջ սննդի մասին մարդկանց պատկերացումները տարբեր են, շատերը առողջ սնունդը ասոցացնում են «ոչ համեղ» սննդի հետ։ Black Coal-ը կոտրեց այդ կարծրատիպը և հայկական շուկա ներմուծեց առողջ «fast food» երևույթը։ Ինչպե՞ս դա Ձեզ մոտ հաջողվեց, ո՞րն է Black Coal-ի հիմնական գաղտնիքը։

-Ես հասկացել եմ, թե ինչն է գրավում մարդկանց ավելորդ քաշի ժամանակ և արդյունքում գտա այլընտրանքային տարբերակ ու ստեղծեցի այնպիսի պրոդուկտներ, որոնք կգրավեն մարդկանց, մարդիկ կցանկանան գնել դրանք, որոնք միաժամանակ կլինեն դիետիկ և առողջ։ Black Coal-ում կարող եք գտնել, օրինակ` բուրգեր, շաուրմա, պիցցա՝ ամենատարբեր տեսակի ու համի, որոնք համային առումով գրեթե չեն տարբերվում սովորական  «fast food»-ից:

-Մենք գիտենք, որ Black Coal-ի պրոդուկտների ցանկը անընդհատ ավելանում է, նոր տեսականի եք առաջարկում հաճախորդներին։ Ի՞նչ նոր պրոդուկտներ եք ավելացրել վերջին շրջանում՝ բացի հիմնական այցեքարտ համարվող հացերից։

-Վերջին շրջանում ստեղծել եմ ալոեով լավաշը և ալոեի հիմքով քաղցրավենիք։ Ալոեն առհասարակ շատ ուժեղ անտիռադիկալ հատկություն ունի։ Պրոդուկտների մեծ մասի հիմքը խոտաբույսերն են, որ մարդիկ կարողանան ուտելով բուժեն իրենց օրգանիզմը։

-Գիտենք նաև, որ Black Coal-ի պրոդուկտները վաղուց պահանջարկ ունեն Հայաստանի սահմաններից դուրս, այժմ ո՞ր երկրներից են Ձեզ դիմում։

-Մեզ դիմում են ամենատարբեր երկրներից, անգամ դրսից գալիս են,  գնում մեր լավաշները ու տանում են իրենց հետ, սառեցնում ու պահում: Մենք ներկայացված ենք նաև Օզոնում ու Վայլդբերիսում։

-Սովորաբար ինչպես պետք է ձևավորել առողջ սնվելու սովորությունները, ո՞րն է ճիշտ սնվելու բանաձևը, ինչպե՞ս հասկանալ, թե ո՞րն է մեզ համար ճիշտ սննդակարգը:

-Ես մարդկանց առաջին հերթին սովորեցնում եմ ճիշտ սնվել, բացի նրանից, որ նրանք նիհարում են, նաև ձեռք են բերում առողջ սնվելու սովորություններ: Առողջ սնվելու գլխավոր կանոններից մեկը, որը ես խորհուրդ եմ տալիս իմ հաճախորդներին, այն է, որ սնունդը պետք է ընդունել մուգ սպասքի մեջ, ուտելու ընթացքում չխոսել, հեռախոսով  չզբաղվել,  անհրաժեշտ է լուռ կենտրոնանալ ուտելիքի վրա, այդպես մարդը ավելի արագ է կշտանում և զգում է ուտելիքը:

-Ձեր հաճախորդներին Դուք բավականին ոգեշնչում եք, հրապարակում եք մոտիվացիոն հոլովակներ, Ձեր սոցիալական էջերում հաճախ եք ցուցադրում Ձեր այն հաճախորդների արդյունքները, որոնք կարճ ժամանակում ազատվում են ավելորդ քաշից։ Իսկ ումի՞ց կամ ինչի՞ց եք մոտիվացվում Դուք:

-Ես մաքսիմալ հաճույք եմ ստանում իմ աշխատանքից ու իմ հաճախորդներն են հանդիսանում իմ մոտիվացիան։ Ես միշտ ասում եմ, որ իմ հաճախորդների արդյունքները իմ արդյունքներն են ու ինչքան էլ հոգնած լինեմ, տարբեր երկրներում լինեմ, անգամ տարբեր ժամային գրաֆիկով՝ ես միշտ իրենց հետ կապի մեջ եմ։

-Լիլիթ, Դուք նաև «Նոր կյանք նոր մարմնում» մոտիվացիոն գրքի հեղինակն եք, ի՞նչ հիմնական մտքերով ու գաղափարներով եք կիսվել այդ գրքում։

-Ես իմ գիրքը մի քանի գլուխների եմ բաժանել։ Խոսել եմ պսիխոսոմատիկայի մասին, խոսել եմ այն մասին, թե ինչպես է մարդը իրեն պահում առողջ սննդակարգի անցնելու կամ դիետայի ժամանակ։ Հիմնական կետերը դարձրել եմ գլուխներ և ներկայացրել, թե ինչպես պետք է իրենց պահեն նիհարող մարդիկ։

-Ընդունված է, որ եթե մարդը ցանկանում է նիհարել, պետք է բացառի որոշ ուտելիքներ, որոշ սննդաբանների խոսքով էլ բոլոր ուտելիքները կարելի է ուտել՝ հետևելով միայն կալորիաներին։ Դուք ի՞նչ եք կարծում, արդյո՞ք նիհարել ցանկացող մարդը իր համար ուտելիքների «սև ցուցակ» պետք  կազմի:

-Ես յուրաքանչյուր ուտելիք դիտարկում եմ առանձին-առանձին: Կա 5 տեսակի սնունդ, որը ես, որպես սննդաբան, արգելում եմ ուտել իմ հաճախորդներին, խոսքը գնում է շաքարի, ցորենի ալյուրի, կարագի , գազավորված ըմպելիքների ու բարդ ածխաջրերի մասին է: Մենք պետք է հասկանանք, թե տվյալ ուտելիքը որքանո՞վ է օգտակար մեր օրգանիզմին, ի՞նչ է այն տալիս մեզ: Մարդկանց մոտ, ովքեր շատ են օգտագործում շաքար, առաջանում է շաքարային դիաբետ, փոխարենը գոյություն ունեն փոխարինիչներ՝ բնական բաղադրիչներով, կարելի է նախապատվությունը տալ դրան:

-Նիհարելու ճանապարհը հեշտ չէ, դրա համար առաջին հերթին կամքի ուժ է պետք, ի՞նչ խորհուրդ կտաք այն մարդկանց, ովքեր դեռ չեն արել առաջին քայլը կամ ճանապարհի կեսից կանգ են առել։

-Եթե մարդը ունի ավելորդ քաշ, դա ունի իր պատճառները։ Դրանք ներքին արգելքներ են ու խոչընդոտներ են, որոնցով էլ պայմանավորված է մարդկանց ավելորդ քաշը։ Որպես այդ ամենի հետևանք մարդը սկսում է «տրվել» ուտելիքին։ Ամենակարևորը փոփոխությունների ձգտելն է, կյանքը փոխելու ձգտումը, սննդի հանդեպ վերաբերմունքն ու դրա ընկալումը։ Ես իմ հաճախորդներին միշտ ասում եմ, որ երբ նստում եք հաց ուտելու՝ հրաժարվեք գաջեթներից, հեռախոսից, զրույցներից, մաքսիմալ կերեք դանդաղ ու հասկացեք ինչ եք ուտում։

-Օրգանիզմին անհրաժեշտ սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի ճիշտ բալանսը ինչպես պետք է ապահովվի, ինչպես հաշվարկել՝ օրական ճիշտ քանակությամբ սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի քանակը ընդունելու համար:

-Ամեն մեկը չի կարող իր համար հաշվել սպիտակուցների, ճարպերի ու ածխաջրերի ճիշտ քանակ, դա շատ ինդիվիդուալ է ու կախված է մի շարք հանգամանքներից, օրինակ` մարդը զբաղվո՞ւմ է  սպորտով, թե ոչ, արդյո՞ք ունի առողջական խնդիրներ: Դրանք պետք է հաշվի առնել:

-Ի՞նչ կարող եք ասել ըմպելիքներով արվող դետոքսներրի մասին, վերջին շրջանում դրանք շատ տարածված են դարձել:

-Ես դեմ եմ դետոքս ըմպելիքներին: Դետոքս բառը առաջին հեթին նշանակում է  մաքրում: Դետոքս հյութերը, որոնք պատրաստվում են մրգերով կամ բանջարեղենով, ինքնին հանդիսանում են բոլորիս հայտնի «fresh» -ները, որոնց ժամանակ մրգերը կորցնում են իրենց ողջ օգտակար հատկությունները: Վերջին հաշվով դետոքս հյութերը օրգանիզմին որևէ օգտակար բան չեն տալիս:

-Լիլիթ, արդեն ամառ է, շոգ, մարսողական համակարգը աշխատում է ոչ այնպես, ինչպես ցանկալի է, հաճախ նկատվում է  ախորժակի նվազում և այլն, ամռանը ճիշտ սնվելու ի՞նչ կանոններ կան:

-Առաջին հերթին խորհուրդ կտամ  ամառային սեզոնին շատ ջուր խմել, շատ մարդիկ ջուր խմելու հետ լուրջ խնդիրներ ունեն, շատերը չեն ընդունում ջրի բավարար քանակ, որ անհրաժեշտ է օրգանիզմին: Ամառային սեզոնին խորհուրդ կտամ նաև քիչ ածխաջրեր օգտագործել, քանի որ աղեստամոքսային տրակտը ավելի ծանրաբեռնված է գործում, խորհուրդ կտամ օգտագործել նաև բջջանյութ և կրկնապատել սպիտակուցների քանակը:

-Եվ վերջում՝ մի քանի պարզ խորհուրդ նիհարել ցանկացողներին։

-Այսօր շատ մարդիկ տարբեր երկրներից, նույնիսկ մեծ հեռավորության վրա դիմում են ինձ։ Իմ հաճախորդները ինձ միշտ ասում են, որ ես միայն սննդաբան չեմ, ես սննդաբան-հոգեբան եմ, որ տալիս է այն հավատը, որ մարդը կորցնում է։ Տալիս է հավատ ինքն իր հանդեպ։ Երբ մարդը իսկապես հավատում է իր ներքին ուժին, հենց այդ ուժն էլ նրան առաջ է մղում։ Այսօր ես ստեղծում եմ պրոդուկտներ, որոնք օգնում են ոչ միայն նիհարել, այլև բուժվել, պրոդուկտներ, որ օգնում են մարդկանց բուժել իրենց օրգանիզմը։ Շուտով մենք կստեղծենք նոր պրոդուկտներ բուսական հիմքով և ջուր, որը կփակի ախորժակը։

Անահիտ Աբրահամյան

Ucom Integrates SatisfAI Platform for Continuous Customer Satisfaction Analysis The Power of One Dram Team Visits the Hayordi CampAmeriabank Joins UATE, Marking a Groundbreaking Partnership between the Financial and Technological SectorsWhen September Comes: Idram&IDBankNew Ucom Sales and Service Center Opened at Mashtots Avenue 7/4 Reputation Management in Armenia: Shushan HarutyunyanIDBank's new premium business card – Mastercard Business PreferredUcom and SunChild NGO Launch Innovative "Smart Birdwatching" Educational ProjectRalph Yirikian Delivers a Lecture at Slavonic University's Engineering Summer School Beating the heat, earning idcoins: Idram & IDBankUnibank - the Main Sponsor of the Velosolutions UCI Pump Track World Championship Qualifier in Armenia What to do If you’ve already become a victim of fraud Idram and IDBank participated in Sevan Startup SummitArmenian National Festival Takes Place under AraratBank's SponsorshipArmDrone Community will launch a One-Month Free Educational Program with Ucom’s SupportAmeriabank Receives Euromoney Award for Excellence 2025 as the Best Bank in ArmeniaAraratBank's “The Will to Get Back on Your Feet Again” Film Series to Be Featured at Armenian National FestivalOnline Payments via ApplePay Now Available for vPOS Clients of Ameriabank Ucom Subscribers Increasingly Use Internet While Roaming Horizon Camp: With AraratBank's Support - Towards Leadership and Financial LiteracyIdram at Tech Week 2025Idram and Alipay+ Facilitate Cross-Border QR Payments in Armenia, Connecting Local Merchants with Global Digital Wallet Users"Business Process Optimization with AI" – a Course for the Senior Management of AraratBankA Protected Ecosystem thanks to Advanced Technology: Ucom and FPWC Join Forces DIALOG Organization - Partner of the “Born in Artsakh” ProgramMoody's upgrades Converse Bank's ratingsAraratBank participated in the WEPs regional experience-sharing workshopIDBank issues the 3rd, 4th and 5th tranches of bonds of 2025AraratBank: Special Rate for SWIFT Transfers up to EUR 20,000 IDBank Opens a New Branch at Homplex MallUcom Launches 5G Network in Abovyan and EjmiatsinCustomer Appreciation Day at IDBankAraratBank Joins BAFT AssociationOver AMD 12 Billion Provided by AraratBank in 2024 to Support the MSME SectorUcom’s General Director Joined the International CirculUP! Forum to Foster Circular Innovation in ArmeniaIDBank Representative Joins the Editorial Board of Trade Finance GlobalDIALOG Organization - Partner of the “Born in Artsakh” ProgramHow to Protect Your Bank Card Data Ucom Subscribers can Benefit from 5G Network in More than 40 Countries Ameriabank's MyInvest Platform Gains Direct Access to AMXTrader Trading SystemWith Support of Ucom New EdPad Educational Tablet Piloted in Armenia AraratBank holds Annual General Meeting of Shareholders IDBank and Henley & Partners Successfully Held the “Invest Beyond Borders: Global Mobility & Private Banking” Event in YerevanMoody's upgrades long-term deposit ratings of Unibank to B1, outlook stableKapan International Music Festival to Take Place Third Time, Welcomes World-Class Artists and Debuts in Armenia Ucom Launches Special Promotion for Armenian Football Fans Ahead of FIFA Club World Cup 2025Idram is now available on TemuConverse Bank Partners with IFC to Boost Trade Finance Capabilities Side by Side: IDBank Launches New Program for women forcibly displaced from ArtsakhWatch Euromedia 24 TV’s 24-hour broadcast on Ucom channel 289 and OVIO (Rostelecom) channel 46