Գեորգի Ավետիսյանի սյունակը․ Ինչպես պահպանել սննդամթերքները
GEOGRI AVETISYAN'S BLOGՍիրելի՛ ընթերցողներ, քանի որ մոտենում են ամանորի տոները և բազմաթիվ ընթերցողներ խնդրել են անդրադառնալ սննդամթերքի ճիշտ պահպանմանը և ժամկետներին, այս սյունակում, որոշեցի ներկայացնել, առավել ռիսկային սննդամթերքների պահպանման ժամկետներին և պայմաններին։ Մնացած սննդամթերքի պահպանման պայմաններին և ժամկետներին կանդրադառնամ հետագայում։
Մթերքի պահպանման աղյուսակ
|
Մթերքի անվանումը |
Պահպանման ջերմաստիճանը ըստ ցելսիուսի |
Պահպանման ժամկետը |
|
Տավարի միս |
-5 - 2 |
10 ամիս |
|
Ոչխարի միս |
4 - 7 |
6 ամիս |
|
Խոզի միս |
-5 - 2 |
7 օրից - 6 ամիս |
|
Ճարպ |
-8 - 0 |
3 - 12 ամիս |
|
Հավի միս |
-18 - 5 |
5 օրից - 12 ամիս |
|
Հնդկահավի միս |
-18 - 2 |
7 օրից - 12 ամիս |
|
Երշիկ |
0 - 6 |
1 օր - 4 ամիս |
|
Նրբերշիկ |
-10 - 6 |
3 - 30 օր |
|
Ապխտած |
0 - 8 |
4 - 12 շաբաթ |
|
Թարմ ձուկ |
0 - 15 |
3 – 10 օր |
|
Խորը սառեցրած |
- 10 - (-18) |
3 – 10 օր |
|
Աղադրված |
6 - 8 |
14 - 30 օր |
|
Ապխտած |
0 - 8 |
5 - 90 օր |
|
Ձկնկիթ |
-2 - (-6) |
2 - 6 ամիս |
|
Պանիր: պինդ փափուկ հալած աղադրած կաթնաթթվային |
-4 - 8 0 - 8 -4 - 4 0 - 5 -18 - 6 |
3 - 4 ամիս 3 - 7 օր 1 - 2 ամիս 1 - 2 ամիս 14 - 45 օր |
|
Կաթ |
4 - 6 |
3 - 7 օր |
|
Կեֆիր |
2 - 6 |
1 - 2 շաբաթ |
|
Առաժան |
2 - 6 |
5 - 10 օր |
|
Յոգուրտ |
2 - 6 |
1 - 2 շաբաթ |
|
Թթվասեր |
1 - 8 |
8 - 10 օր |
|
Կաթնաշոռ |
2 - 6 |
3 - 5 օր |
|
Խտացրած կաթ |
0 - 10 |
12 ամիս |
|
Սերուցքային կարագ |
-25 - 6 |
3 - 12 ամիս |
|
Արևածաղկի ձեթ: ռաֆինացված ոչ ռաֆինացված |
5 - 20 5 - 20 |
8 - 10 ամիս 4 - 6 ամիս |
|
Ձիթապտղի ձեթ |
10 - 20 |
2 - 5 ամիս |
|
Մարգարին |
5 - 15 |
10 օր |
|
Կոնֆետներ |
15 - 18 |
2 օր - 6 ամիս |
|
Շոկոլադ |
16 - 20 |
1 - 10 ամիս |
|
Թխվածքաբլիթ |
15 - 18 |
1,5 ամիս - 2 տարի |
|
Վաֆլի |
15 - 18 |
1 - 3 ամիս |
|
Տորթեր |
2 - 6 |
6 - 36 ժամ |
|
Մուրաբա, ջեմ |
5 - 20 |
12 - 24 ամիս |
|
Կրեմ |
2 - 6 |
6 ժամ - 3 օր |
|
Ալյուր |
0 - 18 |
6 - 24 ամիս |
|
Հավկիթ |
1 - 5 |
7 - 25 օր |
|
Մանանեխ |
10 - 18 |
1,5 - 3 ամիս |
|
Կետչուպ |
0 - 25 |
6 - 24 ամիս |
|
Տոմատի մածուկ |
10 - 15 |
3 - 6 ամիս |
|
Մայոնեզ |
0 - 18 |
7 – 30 օր |
|
Հրուշակեղեն |
2 - 18 |
15 օր - 10 ամիս |
|
Չամիչ |
0 - 18 |
3 - 6 ամիս |
|
Ծիրանի չիր |
15 - 20 |
6 - 12 ամիս |
|
Թզի չիր |
15 - 20 |
3 - 6 ամիս |
Կարևոր է հաշվի առնել, որ ջերմաստիճանի փոփոխման դեպքում, փոխվում են նաև պահպանման ժամկետները։
Առողջ եղեք և մի վախեցեք։



