5 զվարճալի գիտական փորձեր, որոնք պետք է տեսնի յուրաքանչյուր մարդ
ԼԱՅՖ
Գիտական փորձերը շատ հաճախ ձանձրալի են և անհետաքրքիր գիտությամբ չհետաքրքրվող մարդկանց համար։ Սակայն կան այնմպիսի փորձեր, որոնք չափազանց հետաքրքիր ու զվարճալի են և եթե անգամ մարդիկ չկարողանան հասկանալ փորձի գիտական բացատրությունը, նրանք ամենայն հավանականությամբ կհիշեն այդ փորձը ամբողջ կյանքի ընթացքում։ Ձեզ ենք նրկայացնում 5 ամենազվարճալի և հետաքրքիր գիտական փորձերը։
Հրակայուն փուչիկ

Այս փորձի համար մեզ անհրաժեշտ է 2 փուչիկ, մոմ, լուցկի և ջուր։
Առաջին փուչիկը լցնում ենք օգով և պահում վառված մոմի վրա. բնականաբար այն պայթում է՝ մոմի ջերմության ազդեցության տակ։ Այնուհետև վերցնում են երկրորդ փուչիկը, մեջը ջուր ենք լցնում, մի փոքր փչում ենք և պահում մոմի վրա։ Այդ անգամ փուչիկը չի պայթում և կարողանում է դիմակայել մոմի կրակին։
Բացատրություն՝ Փուչիկի մեջ եղած ջուրը կլանում է մոմի կրակից եկող ջերմությունը ինչի պատճառով էլ մոմը ազդեցություն չի ունենում փուչիկի վրա։
Հնարք մատիտով

Այս փորձի համար մեզ հարկավոր է պոլիէթիլենային տոպրակ, մի քանի մատիտ և ջուր։
Տոպրակը կիսով չափ լցնում ենք ջրով ինչից հոտ ծակում են տոպրակը մատիտներով հենց այն մասին, որտեղ ջուր կա, ինչից հետո մատիտները թողնում են ծակերի մեջ։ Զարմանալի է, սակայն ջուրը չի թափվում։
Բացատրություն՝ Եթե դուք տոպրակը ծակեք մատիտներով և միայն հետո ջուրը լցնեք, ապա այն կծորա ծակերի եզրերից։ Սակայն եթե նույնը անեք հակառակ հերթականությամբ ջուրը չի ծորա։ Այս ամենը բացատրվում է մոլեկուլներ՝ վնասվածքի դեպքում իրար մոտենալով։
Կաղամբի գունավոր տերևներ

Այս փորձի համար մեզ անհրաժեշտ է 4 բաժակ ջուր, մթերքի գունանյութ և կաղամբի մի քանի տերև։
Տարբեր գույնի գունանյութերը լցնում են տարբեր բաժակների մեջ ինչից հետո կաղամբի մեկական տերև ենք տեղադրում ամեն բաժակի մեջ։ 12 – 14 ժամ անց տերևները ներկված կլինի համապատասխան գույնով։
Բացատրություն՝ Քանի որ բույսերը ներծծում են ջուրը, նրանք ներծծում են նար դրա գունային հատկությունները։
Լողացող ձու

Այս փորձի համար մեզ անհրաժեշտ է 2 ձու, 2 բաժակ ջուր և աղ։
Զգուշորեն տեղադրում ենք ձուն ջրով լի բաժակի մեջ։ Քանի որ ձվի խտությունը ավելի մեծ է, այն միանգամի իջնում է բաժակի հատակը։ Երկրոդր բաժակի մեջ մի քանի ճաշի գդալ աղ ենք լցնում և լուծում, ինչից հետո միայն լուծույթի մեջ գցում ենք ձուն։ Զարմանալի է, սակայն երկրորդ ձուն չի սուզվի։
Բացատրություն՝ Ձվի միջին խտությունը շատ ավելի մեծ է քան ջրինը։ Սական աղաջրի խտությունը ավելի մեծ է քան ձվինը։
Վառվող լուցկի

Այս փորձի համար անհրաժեշտ է լուցկի և լույսի աղբյուր
Վառում ենք լուցկին և պահում պատից 10 – 15 սանտիմետր հեռավորության վրա։ Այնուհետև լուցկու ուղղությամբ լույս ենք պահում և նայում պատին առաջացած շողքին։ Պատի վրա դուք կտեսնեք Ձեր ձեռքի շողքը, լուցկու փայտիկի շողքը սակայն չէք տեսնի կրակի շողքը։
Բացատրություն՝ Կրակը շողք չի արտադրում քանի որ այն չի խոչընդոտում լույսին։ Իսկ մանացած բանը խոչընդոտում են լույիս, ինչի պատճառով էլ շողք է առաջանում։



