5 փաստ ատամները դեղնացնող մթերքների մասին
ԼԱՅՖInchUzem.am-ը գրում է.
Սովորաբար ատամների դեղնության համար մեղադրում են սուրճին ու ծխախոտին: Սակայն բացի սրանցից գոյություն ունեն նաև այլ մթերքներ, որոնց չարաշահումը բերում է ատամների դեղին գույնի:
1. Ցիտրուսայինները ատամներին դեղնավուն երանգ են հաղորդում, որից չես ազատվի ոչ ատամի մածուկով, ոչ էլ ատամի թելով: Այն վերացնելու համար պետք կգա ատամնաբույժ ու հատուկ սարք:
2. Քաղցր գազավորված ըմպելիքները նպաստում են բերանի խոռոչում մանրէների բազմացմանը, որոնք էլ ատամները դենղացնող թթուներ են արտազատում:
3. Թեյը, հատկապես էժան սև թեյը, ֆտորիդի մեծ քանակություն է պարունակում, որը կարող է հանգեցնել ոսկրերի և ատամների հիվանդությունների:
4. Հապալասը, հաղարջը, մոշը, բալը և նման այլ մրգերն ու հատապտուղները չնայած, որ հարուստ են օգտակար նյութերով պարունակում են նաև գունային պիգմենտներ, որոնք փոխում են ատամի էմալի գույնը:
5. Կարմիր գինինատամներին տալիս է մոխրագույն երանգ, ինչից ազատվելը դժվար է:








