Ոչ մի օգուտ չունի, բայց պահանջարկը չի նվազում. «Փաստ»
ՀԱՆՐԱՀԱՅՏ ՄՈԼՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ
«Փաստ» օրաթերթը գրում է.
Գինի խմելու ավանդույթը գալիս է Միջերկրական ծովի ափերից։ Այն բազմազանեցրել է մարդկանց գոյությունը և որոշակի ալկոհոլային նոտաներ մտցրել կյանք։ Լայն տարածում գտած գինու մոլուցքը խթանել է քրիստոնեական եկեղեցին, որի ծեսերը չէին կարող անցնել առանց այդքան հաճելի կարմիր խմիչքի։
Գինեգործությունը ողջունվել և խրախուսվել է միջնադարում։ Առևտրականներն ու արդյունաբերողները ձգտում էին գինի արտադրել և վաճառել հնարավորինս մեծ մասշտաբներով։ Ամպելոգենեզով կամ պարզապես գինու արտադրությամբ լրջորեն զբաղվում էին նաև մեր հայրենակից-նախնիները։ Ամենահայտնի հայ թագավորներն ու իշխանները սերտորեն հետաքրքրված էին գինեգործությամբ։ Տասնհինգերորդ դարում մեծերի ճաշը երբեք լիարժեք չէր լինում առանց կարմիր գինու բաժակի։ Եվ բնական է, որ գինեգործությունը ժամանակին գաղթել է նաև Նոր աշխարհ՝ Ամերիկա:
Բայց կա տեսակետ, որ, օրինակ՝ կալիֆորնիական գինին այդքան էլ առողջարար չէ։ Ինչո՞ւ: Պարզվում է՝ պատասխանը պարզ է։ Ամերիկայում այդ ալկոհոլի մեծածավալ արտադրությունը տնտեսական լուրջ արդյունքներ է տալիս։ Կալիֆորնիական գինեգործությունը, ունենալով մեծ տարածք, առանձնանում է նաև բարձր բերքատվությամբ, բայց, ինչպես հայտնի է, դա լավ որակի գինու երաշխիք չէ, նույնիսկ ընդհակառակը։ Բացի այդ, երկրի կառավարությունը թուլացրել է իր զգոնությունը և, միևնույն ժամանակ, տեղական գինիների արտադրության որակի չափանիշները, ինչի արդյունքում դրանցում հավելանյութերի քանակը մի քանի աստիճան ավելի մեծ է, քան Եվրոպայում: Մի բաժակ կալ իֆորնիական գինի խմելուց հետո ոչինչ չի զգացվում, բայց առավոտյան գլխացավը ցույց է տալիս դրա տարբերությունը եվրոպական գինիների հետ։
Կալիֆորնիայում խաղող են աճեցնում այնտեղ, որտեղ հնարավոր է: Իսկ որտեղ խաղողի վազեր չկան, աճում են փշատերև ծառեր: Դրանք էլ խաղողի հումքին հաղորդում են յուրահատուկ համ: Փշատերև ծառերի կողքին աճեցված խաղողից ստացված գինին ունենում է կանիֆոլի յուրահատուկ համ։
Կալիֆորնիական գինու հիմնական տեսակները պատրաստվում են Նապա գետի ափերին աճեցված խաղողից: Հայտնի է նաև, որ ամենաշքեղ և թանկ գինիները ստացվում են լեռների լանջերին աճող խաղողից: Դրանք կատարյալ լուսավորվում են արևով և կլանում անհրաժեշտ խոնավությունը՝ հավասարաչափ բաշխելով սննդարար նյութերը արմատային համակարգում: Նապա գետի հովիտը չունի ելուստներ կամ լեռնային բարձունքներ, այն հարթավայր է, և արժեքավոր խոնավությունը, չունենալով ժամանակ խաղողի այգու արմատները սնուցելու, արագորեն ծծվում է հողի մեջ: Արդյունքում հիմնական սննդային միկրոտարրերը խաղողի մեջ մտնում են փոքր քանակությամբ, ինչը խաղողը դարձնում է չհագեցած և ջրիկ։ Բացի այդ, Նապա գետի տակով հոսում է հանքային ջրի ստորգետնյա աղբյուր։ Այն չափազանց հարստացված է աղերով և կրով, ինչը խաղողի ընձյուղների արմատները սնուցող ջրին հաղորդում է չափազանց կարծրություն։
Այս գործոնների համադրությունը ենթադրում է, որ կալիֆորնիական գինին չունի մարդու համար անհրաժեշտ օգուտները և ի վիճակի չէ բարձրացնել հեմոգլոբինը և դեմքին տալ հաճել ի ու նուրբ կարմրություն։ Այդ խմիչքի համը նույնպես արհեստականորեն է ստացված: Եթե նախընտրում եք հարուստ բույր, ապա եվրոպական գինիները ձեզ ավելի շատ կհամապատասխանեն։ Բայց կալիֆորնիական գինին հիանալի աշխատանք կկատարի այն դեպքերում, երբ անհրաժեշտ է արագ արբեցնել ինչ-որ մեկին։
ԿԱՄՈ ԽԱՉԻԿՅԱՆ
Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում




















































