Գիտնականները հերքել են սուրճի մասին ամենատարածված առասպելները
ՖՈՏՈՍեղմեք ԱՅՍՏԵՂ, լրացրեք օնլայն հայտը և մոռացեք հոսանքի վարձի մասին
Գոլորշի արձակող առավոտյան մեկ գավաթ սուրճի հրապույրը մի ծես է, որը թանկ է շատերի համար։ Սակայն, չնայած իր ժողովրդականությանը, սուրճը հաճախ շրջապատված է կեղծ պատկերացումներով, որոնք կարող են մթագնել դրա իրական ազդեցության մեր ընկալումը։ Վերջին գիտական հետազոտությունները հերքել են այս ամենակայուն առասպելներից մի քանիսը։ Այս մասին գրում է Popular Science-ը։
Նախ, որոշ մարդկանց շրջանում կարծիք է տարածված, որ մուգ բոված սուրճը ավելի շատ կոֆեին է պարունակում, քան բաց տեսակները։ Սակայն Թոմաս Ջեֆերսոնի համալսարանից Մեգան Ֆուլերի և Նինի Զ. Ռաոյի կատարած հետազոտությունը հերքում է այս կարծիքը։ Նրանց աշխատանքը, որը հրապարակվել է Scientific Reports ամսագրում, ցույց է տվել, որ միջին բոված սուրճը պարունակում է կոֆեինի ավելի բարձր խտություն՝ մուգ բովածի համեմատ, նույն պայմաններում եփելիս, հայտնում է Фокус-ը։
Սա վկայում է այն մասին, որ բովման գործընթացը, որի արդյունքում հատիկները մգանում են, կարող է նվազեցնել կոֆեինի պարունակությունը, ինչը հերքում է այն գաղափարը, թե ավելի վառ համը համապատասխանում է կոֆեինի ավելի ուժեղ լիցքին, իսկ ավելի մեծ դեր է խաղում հենց տեսակը՝ անկախ գունային կամ համային որակներից։
Մեկ այլ տարածված առասպելն այն մասին է, որ սուրճի օգտագործումը կարող է դանդաղեցնել երեխաների աճը։ Դոկտոր Ռոյ Քիմը՝ Քլիվլենդի կլինիկայի մանկական էնդոկրինոլոգը, հերքում է այս թյուր պատկերացումը՝ պնդելով, որ «կոֆեինը էական ազդեցություն չի ունենում երեխայի աճի վրա»։ Թեև այն կարող է հանդես գալ որպես ախորժակը ճնշող միջոց, սակայն չկան գիտական ապացույցներ, որոնք սուրճի օգտագործումը կապում են երեխաների աճի դանդաղեցման հետ։
Այնուամենայնիվ, կարևոր է նշել, որ երեխաների կողմից կոֆեինի չափից ավելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել քնի խանգարումների և առողջական այլ խնդիրների, ուստի նրանց տարիքում անհրաժեշտ է պահպանել հատուկ չափավորություն։
Այն գաղափարը, թե սուրճը ջրազրկում է օրգանիզմը, ևս մեկ տարածված թյուր պատկերացում է։ PLOS ONE ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ ուսումնասիրվել է սուրճի հիդրատացիոն ազդեցությունը՝ ջրի համեմատ, 50 տղամարդ մասնակիցների շրջանում։ Արդյունքները ցույց են տվել երկու ըմպելիքների միջև ցուցանիշների էական տարբերությունների բացակայություն, ինչը վկայում է այն մասին, որ սուրճի չափավոր օգտագործումը նպաստում է հեղուկի ամենօրյա ընդունմանը այնպես, ինչպես ջուրը։
Սրտի առողջության վրա սուրճի ազդեցության վերաբերյալ մտահոգությունները նույնպես մանրակրկիտ ուսումնասիրության են ենթարկվում գիտնականների կողմից։ European Journal of Preventive Cardiology-ում հրապարակված 2022 թվականի հետազոտությունը վերլուծել է ավելի քան 500 000 մարդու տվյալներ և ցույց է տվել, որ օրական երկու-երեք գավաթ սուրճի օգտագործումը կապված է սրտանոթային հիվանդությունների և մահացության ռիսկի նվազման, այլ ոչ թե հակառակի հետ։
Ընդ որում, հետազոտության մեջ նշվում էր, որ այս պաշտպանիչ ազդեցությունը նկատվել է սուրճի տարբեր տեսակների օգտագործման դեպքում, ներառյալ աղացած, լուծվող և առանց կոֆեինի, այնպես որ հետազոտողները «ամենաօգտակար տեսակ» կոչման միակ թեկնածուին չեն հայտնաբերել։
Բացի այդ, Սրտաբանների եվրոպական ընկերության կողմից վերջերս անցկացված հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ ժամանակը կարող է կարևոր դեր խաղալ սուրճի՝ առողջության համար օգուտների հարցում։ Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ առավոտյան սուրճ օգտագործող մարդիկ սրտանոթային հիվանդություններից մահվան ավելի ցածր ռիսկ ունեն՝ համեմատած նրանց հետ, ովքեր սուրճ են խմում օրվա ընթացքում։ Սա մատնանշում է սրտի առողջության համար ոչ միայն քանակի, այլև սուրճի օգտագործման ժամանակի պոտենցիալ կարևորությունը։
Այս տվյալների լույսի ներքո ակնհայտ է դառնում, որ սուրճի մասին բազմաթիվ վաղեմի համոզմունքներ, չնայած իրենց տարածվածությանը, չեն դիմանում ժամանակակից գիտական ստուգմանը։ Հետազոտությունների զարգացմանը զուգընթաց, մարդկանց առողջության և նրանց լավ ինքնազգացողության համար սուրճի դերի ըմբռնումը գիտնականների համար գնալով ավելի պարզ է դառնում, ինչը թույլ է տալիս սպառողներին դրա օգտին ավելի գիտակցված ընտրություն կատարել։
Հետևեք մեզ՝ այստեղ




















































