Արյան կարգն ուղիղ կապ ունի նիհարելու հետ
ԼԱՅՖ
Հայտնի է, որ սնունդն ու առողջությունը փոխկապակցված են, որին մասնագետները միացնում են նաեւ արյան կարգը:
Արյան I խումբունեցողներնունենմարսողությանամուրհամակարգ, որնարտադրումէբավարարքանակությամբստամոքսահյութ: Այնկարեւորէնաեւմիսըմարսելուհամար։Այսխմբիմարդիկպետքէուշադիրլինենհացահատիկ, հացեւընդեղենօգտագործելիս, քանիորդրանքայնքանէլլավչենմարսում։Արյանառաջինխմբիմարդիկիմունայինակտիվհամակարգունեն, կտրուկեւանչափզգայունենարձագանքումնորազդեցություններինեւփոփոխություններին։Նրանցհամարնիհարեցնողսնունդէհամարվումկարմիրմիսը (գառի, տավարի, որսիկենդանիների), լյարդը, ձուկըեւծովայինուտելիքները, կանաչկաղամբը, սպանախը, յոդացվածաղը, իսկգիրացնողսնունդ` ոսպը, հացահատիկը (եգիպտացորեն, ցորեն), ծաղկակաղամբը, սպիտակկաղամբը։
Արյան II խումբունեցողներըմարսողությանզգայունհամակարգունեն, որըդժվարությամբէճեղքումկենդանականսպիտակուցներըեւճարպերը։Ըստմասնագետների, օրգանիզմըդրահամարբավարարքանակությամբստամոքսահյութչիարտադրում։Ճարպերովհարուստկաթընույնպեսչիաշխուժացնում, այլ` գիրացնումէ։Չափազանցշատցորենընույնպեսխնդիրներէհարուցումմարսողությանը, իսկիմունայինհամակարգըզգայունէեւհարմարվող։Նիհարեցնողմթերքներիցենսոյան, սոյայովպատրաստածսնունդը, բուսականյուղերը, բանջարեղենը, անանասը։Գիրացնողեն` միսը, կաթնամթերքը, լոբին, մեծքանակությանցորենը։
ԱրյանIII խումբունեցողներիմարսողականհամակարգը, ինչպեսառաջինխմբինը` ամուրէ: Այնհեշտությամբէմարսումմիսը (բացառությամբհավիմսի) եւկաթնամթերքը։Նիհարեցնողեն` միսը, ձուն, սերըքաշածկաթնամթերքը, կանաչբանջարեղենը։
Արյան IV խմբի մարդկանց մարսողության տրակտը զգայուն է։ Ցածր է ստամոքսահյութի արտադրությունը։ Այդ պատճառով հարկ է ընդունել մսի եւ ձկան փոքր չափաբաժիններ, որպեսզի կենդանական սպիտակուցն ամբողջովին մարսվի։ Իսկ ընդհանրապես խորհուրդ է տրվում օգտագործել կաթնամթերք, ընդեղեն, հացահատիկ, միրգ եւ բանջարեղեն։ Այս խմբի մարդկանց համար նիհարեցնող են ձուկը, կաթնամթերքը, կանաչ բանջարեղենը, անանասը։ Գիրացնող են` կարմիր միսը, ընկույզն ու սերմերը, հնդկացորենը, ցորենը, եգիպտացորենը:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը:




















































