Ուտելուց անմիջապես հետո լվանա՞լ ատամները, թե` ոչ
ԼԱՅՖ
Մենք վստահ ենք, որ ինչքան շատ մաքրենք ատամները, այնքան շատ է հավանականությունը, որ կհաջողվի խուսափել կարիեսից, դեղին փառից և ատամնաքարերից: Նախկինում ատամանբույժները խորհուրդ էին տալիս ատամները մաքրել սննդի յուրաքանչյուր ընդունումից հետո:
Սակայն վերջերս ԱՄՆ-ի և Կանադայի ստոմատոլոգների ասոցիացիայի գիտնականները հրապարակել են գիտական հետազոտությունների արդյունքները, որոնց համաձայն, ուտելուց անմիջապես հետո ատամները մաքրելը կարող է ավելի շատ վնաս հասցնել, քան այդ հիգիենիկ բուժգործողությունից հրաժարվելը:
Բանն այն է, որ սննդի և ըմպելիքների շատ տեսակներ օժտված են բարձր թթվայնությամբ, չնայած առաջին հայացքից դրանք կարող են նույնիսկ թթու էլ չլինեն: Բարձր թթվայնությամբ է օժտված սուրճը: Այս և որոշ այլ մթերքների և ըմպելիքների օգտագործման դեպքում թթուն «նստում» է ատամներին և թքի միջոցով անմիջապես չի մաքրվում, իսկ ուտելուց անմիջապես հետո ատամի խոզանակի օգտագործումը նպաստում է ատամի խորք` էմալի մեջ այս թթվի ներթափանցմանը: Փաստորեն ատամի խոզանակն ատամները ոչ այնքան կերակրի մնացորդներից է մաքրում, որքան վտանգավոր թթուն տարածում է ատամներով մեկ, դրանով իսկ արագացնելով կարիեսի զարգացման գործառույթը:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը:




















































