«Թունավոր» սնունդ, որից հարկավոր է զգուշանալ
ՖՈՏՈ
Մադը միակ արարածն է Երկրի վրա, որը կարող է իրեն ենթարկել մահացու ռիսկի միայն հանուն զվարճանքի կամ հաճույքի: Մենք անգամ սննդից ենք սարքում վտանգավոր ատրակցիոն, օրինակ՝ ֆուգու ձուկը, որից կարելի է մահացու թունավորվել: Այն արգելում էին ու վախեցնում ուտել, սակայն խոհարարներն ու զբոսշրջիկները շարունակում են այդ վտանգավոր համտեսը:
Ի դեպ, պարտադիր չէ վազել էկզոտիկայի հետևից ռուսական ռուլետկա խաղալու համար: Այս մթերքները ծանոթ են ձեզ, իսկ գիտեի՞ք, որ դրանք կարող են թունավոր լինել:
Past.am- ը ներկայացնում է ուտեստներ, որոնց չարաշահումը կարող է մահացու լինել մարդու համար:
1. Հում հնդկական ընկույզ
Պարունակվում է ալերգիկ ուրուիշիոլ տոքսին:
Մաշկի վրա առաջացնում է ցավոտ ցան:
Հետաքրքիր փաստ. սուպերմարկետներից գնվող հնդկական ընկույզը իրականում տաք գոլորշիով մշակված է, որը սպանում է թունավոր նյութը:
2. Կարտոֆիլ և պոմիդորներ
Թույն՝ սոլանին
Ծիլ տված կարտոֆիլում սոլանինի պարունակությունը բարձրանում է:
Վտանգավոր նյութը պարունակվում է նաև խակ, կանաչ պոմիդորներում: Տոքսինի պարունակությունը նվազում է, երբ պտուղները սկսում են դեղնել, սպիտակել կամ վարդագունել:
Ինչպե՞ս է գործում: Գրգռում է, ազդում նյարդային համակարգի վրա, խախտում մարսողությունը: Ուժեղ թունավորում կարող է առաջանալ միայն մի քանի կիլոգրամ կանաչ պոմիդոր կամ չմաքրված հում կարտոֆիլ ուտելու դեպքում:
Ախտանշաններ՝ գլխացավ, թուլություն, խառնաշփոթ գիտակցություն, դիարեա, փսխում: Ծանր դեպքերում՝ կոմա:
3. Ֆերմերական սաղմոն
Պարունակվում է 13 տարբեր տոքսիկ նյութեր, որոնք ավելի շատ են աճեցված սաղմոնում, քան վայրի:
Ճնշում է իմունիտետը, ախտահարում է մաշկը, լյարդը, երիկամները, նյարդային համակարգը ու անգամ քաղցկեղ է հարուցում:
Հարկավոր է իմանալ, որ եթե ուտեք ֆերմերական սաղմոն ամսվա մեջ երկու անգամից ոչ ավելի, դա չի վնասի ձեր առողջությանը:
4. Խավարծիլի տերևներ
Դժվարացնում է շնչառությունը, առաջացնում է սրտխառնոց, դիարեա ցավ աչքերում:
5. Աբսենտ
Պարունակում է մարդու համար տոքսիկ տույոն թույն:
6. Օշինդր
Թույն՝ ցիանիդ: Եթե օգտագործեք չհասած կամ սխալ պատրաստված հատապտուղը, ապա կարելի է ստանալ ուժեղ դիարեա:
7. Կարամբոլա
Պարունակում է նեյտրոտոքսին, որը կարող են ֆիլտրել միայն բացարձակ առողջ երիկամները:
Առաջացնում է անքնություն, զկռտոց, սրտխառնոց, թուլություն ու ցրվածություն:
8. Մրգի կորիզներ
Սինիլային թույն է պարունակվում կեռասի, բալի, ծիրանի, դեղձի, խնդձորի կորիզներում:
Խախտում է կենտրոնական նյարդային համակարգի նորմալ աշխատանքը:
Կարող է շնչառությունը հաճախակիանալ, բարձրանալ ճնշումը, սրտի զարկերը դանդաղեն: Ուժեղ թունավորվելու համար հարկավոր է շատ ուտել կորիզներ:
9. Մուսկաթի ընկույզ
Թուն՝ միրիստիցին: Առաջացնում է տհաճ հալյուցինացիաներ:




















































