Ապշեցնող գիտափորձ՝ սովորական ձվով
ԼԱՅՖEntertrain.1in.am-ը գրում է.
Ուշադրություն, ձուն ուտելը հակացուցված է
Գիտե՞ք, որ եթե ձուն տեղադրեք քացախի մեջ 2 օր, ապա կճեպը կլուծվի ու ձուն կպնդանա:
Քացախի ազդեցությամբ կալցիումը, որից բաղկացած է կճեպը, հալչում է ու անհետանում գազի պղպջակների տեսքով:
Ստացվում է ժելեի տեսք ունեցող ձու:
Իսկ եթե նույն փորձը կրկնենք խաշած ձվի հետ, ապա այն կդառնա պինդ, ինչպես ռետինե գնդակը:
Փորձ
1. Քացախը լցնում ենք ( 9%-անոց) թափանցիկ բաժակի մեջ ու մեջը դնում ձուն: Ձվի մակերեսից արագորեն սկսում է արտազատվել ածխաթթու գազ:
Թռչնի ձվի կճեպը 90 տոկոսով բաղկացած է կալիցիումի կարբոնատից:
2. Այդ իսկ պատճառով սկսում է արտադրվել CO2: 12-15 ժամ անց տեսնենք, թե ինչ է ստացվել: Կալցիումը անհետացել է ձվի վրայից: Անվնաս է միայն կճեպի ու ձվի միջև գտնվող բարակ թաղանթը:
3. Հանեք ձուն քացախից ու լվացեք ջրով:
4. Ձվի չափսերը մեծացել են, քանի որ այն ներծծվել է քացախով:
5. Կճեպ չկա, ու կարելի է ձվով խաղալ, ինչպես գնդակի հետ: Հիմա ձուն թափանցիկ է. պարզ երևում է, թե ինչ կա ներսում:




